Segueix-nos F Y T R

Festa, reivindicació i responsabilitat a Bunyola: gran èxit del festival Treu la Llengua

|

Èxit espectacular de Joves de Mallorca per la Llengua i la resta d'organismes que han organitzat la tercera edició del festival Treu la Llengua, que marca una fita en la recuperació del moviment juvenil en favor de la llengua catalana.

El festival va començar puntual a les 18 hores amb l'actuació d'Es Gall de sa Pastera que va provocar l'emotiva imatge de centenars de joves ballant les danses tradicionals mallorquines. Tots amb màscara, això sí.

Mentre es feia la ballada, s'anava format una llarga coa per entrar al recinte on es feia la resta del festival. Tothom emocionat i tothom guardant les distàncies de seguretat.

El procés d'entrada va ser més lent d'allò que s'havia previst, a causa del compliment estricte de totes les mesures de seguretat, inclòs un curiós control de la Policia Local de Bunyola amb un simpàtic ca.

Tot plegat va fer que el concert arrancàs amb uns vint minuts de retard. L'encarregada de rompre el gel amb la seva veu càlida i dolça, si és que no l'havia romput la intensa calor que encara feia a Bunyola sobre les 19.30 hores, va ser la felanitxera Maria Hein, qui va entusiasmar els qui encara no la coneixien.

A continuació va prendre el relleu Marala, el trio format per les cantants Clara Fiol, Selma Bruna i Sandra Monfort, que varen aconseguir emocionar el públic amb les seves composicions de base tradicional i mirada actual. Un públic, per cert, que romania disciplinadament assegut mentre esperava que algun esforçat voluntari de l'organització els dugués la comanda de menjar i beure a la taula. Coses de l'època pandèmica que vivim...

Entre actuació i actuació, els missatges de les entitats organitzadores, com el de la Plataforma per la Llengua o el més contundent i aplaudit de la nit, el del president de Joves de Mallorca per la Llengua, Pau Emili Muñoz. També hi intervingué el regidor de Joventut i Esports, Pere Joan Palou.

Tot seguit, sortiren a l'escenari Oques Grasses i amb els seus cants tribals i el seu reggae cassolà varen fer cantar el públic que, a falta de poder ballar, es va haver de conformar amb una coreografia adaptada a la normativa Covid.

Finalment, el rock contundent i èpic de Xarxa va posar el brillant epíleg a una nit plena d'emoció, de reivindicació i de festa.

L'únic incident, si es pot anomenar així, el va protagonitzar un jove agent de la policia municipal, acabat d'arribar a Bunyola i que va voler tenir els seus cinc minuts de protagonisme i es va dirigir als vestidors ocupats per Oques Grasses per tal d'identificar el cantant del grup, amb el pretext que havia incitat el públic a aixecar-se i ballar. El cantant li va facilitar les seves dades, però com que l'agent deia que no entenia el català, les va haver de recollir un altre agent.

Per ventura va ser aquesta mancança lingüística de l'agent la que va provocar que malinterpretàs les paraules del cantant sobre l'escenari, que s'havia limitat a lamentar que no es pogués ballar. En qualsevol cas, el concert està enregistrat en vídeo...

Res no pot entelar un nou èxit esplendorós dels joves defensors de la llengua catalana que aquest diumenge han afegit al tradicional binomi festa i reivindicació, un element imprescindible en els temps que corren: responsabilitat i respecte a la normativa sanitària.

+ VIST