Segueix-nos F Y T R

Valtònyc: «Quan vaig decidir rapejar en català, deien que així no arribaria a ningú. El problema sempre era el català»

|

Josep Miquel Arenas, més conegut pel nom artístic de Valtònyc, ha reivindicat aquest dissabte el rap en català i la seva trajectòria musical lligada a l'ús de la llengua pròpia en la música urbana.

Valtònyc, que viu exiliat a Brussel·les a causa de la condemna per l'Estat espanyol a 3 anys i 6 mesos de presó per les lletres de les seves cançons, ha volgut sortir en defensa de la llengua i ha ironitzat que el problema «sempre era el català».

Així, en un missatge a Twitter, Valtònyc ha escrit el següent: «Quan vaig decidir rapejar en català, deien que així no arribaria a ningú. Quan vaig aconseguir concerts cada setmana i treure al mercat el primer disc de rap en català a les Balears, deien que el meu únic mèrit era fer-ho en català. Al final, el problema sempre era el català».

Rap compromès i en català

Valtònyc, que acaba de guanyar una nova batalla judicial i no serà extradit a l'Estat espanyol per complir condemna, ja té una sòlida trajectòria musical que, entre maquetes i discs, consta de 17 títols. Té milers de seguidors arreu dels Països Catalans i del món i és conegut pel compromís social i polític de les seves lletres.

A la seva obra utilitza samples de cançons, d'entre d'altres, Marvin Gaye i Diana Ross, Ennio Morricone o Melody Gargot. Els títols de la seva discografia són els següents: 'Desde el papel' (2009), 'Misantropia' (2010), 'Jazz amb llàgrimes de rom' (2011), 'Residus d'un poeta' (2012), 'Mallorca és ca nostra' (2012), 'Rap rural' (2012), 'Cadenes' (2012), 'Aina i altres ansietats' (2013), 'Microglicerina' (2013), 'Eutanàsia' (2014), 'Simbiosi' (2015), 'La autodestrucción y sus ventajas' (2015), 'Neversleep' (2016), 'El Reincident' (2018), 'Poemes per no tornar' (2018), 'Piet Hein' (2019), 'En pau descansi' (2021). Entre aquests discs destaquen els dos darrers, editats des de l'exili. Sobretot 'En pau descansi' dedicat a «totes les mares del món».

+ VIST