Segueix-nos F Y T R

Literatura i cinema comparteixen el festival de foment de la lectura Literanit

Maria de la Pau Janer pronunciarà el manifest per la lectura a Can Balaguer, amb pregó de Joan Porcel i concert de Lost in Translation

|

Sota el lema 'Literatura i cinema. Territoris compartits', dissabte 30 de setembre es durà a terme la cinquena edició del festival de promoció de la lectura Literanit, promogut per la Institució Francesc de Borja Moll, amb el suport del departament de Cultura de l’Ajuntament de Palma, de la Direcció Insular de Promoció Sociocultural del Consell de Mallorca, de la Institució de les Lletres Catalanes (Generalitat de Catalunya), de l’Institut d’Estudis Baleàrics i d’altres entitats. Seran una quarantena d’activitats, entre projeccions, xerrades, col·loquis, concerts, teatre i exposicions de llibres de cinema, que es duran a terme a quinze biblioteques, deu llibreries i d’altres espais de Mallorca, Menorca, Eivissa, Formentera, Catalunya i País Valencià. Literanit va néixer a Mallorca el 2019 i des de llavors s'ha anat estenent a la resta d’àmbits.

Aquesta serà la primera edició a la qual s’hi afegeixen la Universitat de les Illes Balears (UIB), el Centre Associat de la UNED Illes Balears, la Biblioteca Pública Can Sales de Mallorca, el Teatre de Barra i el Teatre Principal de Palma. A la capital mallorquina, la UIB organitza la conferència de Josep Carles Romaguera El ‘noir’ al Hollywood dels 70, a Ca n’Oleo; la UNED, el col·loqui Els ulls amb molta de nit: literatura, cinema i insomni, amb David Jiménez i Judit Vega, a l’Estudi General Lul·lià; a Can Sales es projectarà El mar, en homenatge a Agustí Villaronga i Blai Bonet, amb la intervenció de Biel Mesquida i Pau Vadell; el Principal acollirà una representació de la peça de Teatre de Barra Romeu i Julieta 2.0 i la taula rodona De la paraula a la pantalla. Teatre, cinema i televisió, amb Lina Mira, Assun Planas, Joan Carles Bestard i Javier Matesanz. I al bar Mavi tendran lloc dues funcions de Romeu i Julieta 2.0. Can Sales, la biblioteca de la UNED i tres biblioteques de la xarxa de Palma: Cort, Ramon Llull i Josep Maria Llompart, muntaran a més una taula amb llibres de cinema.

Acte central

L’acte central del Literanit tendrà lloc a Can Balaguer, a Palma, presentat per Aina Jagla, i constarà del pregó de Joan Porcel, el manifest per la lectura de Maria de la Pau Janer i un concert de Lost in Traslation. Cineciutat acollirà la projecció de Trumbo, de Jay Roach, i una conversa amb els guionistes David Mataró, Laura Gost i Irene Niubó.

Pel que fa a les llibreries de Palma, Espai Caramulls acollirà el contacontes i taller Senalla de contes, lletres i cinema, amb Ruth Delgado; Drac Màgic, Tolkien VS Peter Jackson, amb Gabriel Vives i Pau González; Rata Corner, la xerrada de Nadal Suau Indiana Jones i el dia del destí: Classicisme, masculinitat i consensos perduts; La Salina, De les pàgines romàntiques a les pantalles: Mallorca com a escenari de ficció, amb Eduard Moyà; Embat, Episodis de pentagrama: Literatura i cinema d’aventures, des d’una perspectiva musical, de Joan Carles Palos; Finis Africae, Poesia, cinema, il·lustració: de Charles Chaplin a Bibi Andersson, amb Carlota Vicens, Bartomeu Seguí i Laura Martín; Casa del Llibre, Serialitzats. La gran fartanera, amb Cati Moyà i Guillem F. Marí; i Gotham Còmics, Cinema, il·lustració i còmic: el bo, el lleig i el dolent, amb Pako Navarro i Juan Villafàfila.

Part Forana

A la Part Forana de Mallorca, la Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem recordarà els 40 anys de la pel·lícula Bearn amb el documental de Ferran Bex Uns segons en cel·luloide, el rodatge de Bearn a Mallorca i un col·loqui amb Aina Segura, David Mataró i el mateix Bex, i els espais Passatemps de Santa Maria i Serra-Manley de sa Pobla sengles concerts de Tugores -Morricone i literatura. Música de pel·lícules basades en llibres- i Caspary. Excepcionalment i a manera d’epíleg, diumenge 1 d’octubre, al Convent de Campos, es recordarà el vincle de Damià Huguet amb el cinema amb la projecció del documental Ca meva amb arbres, de Miquel Àngel Raió, i un col·loqui amb Montserrat Alcaraz, Manena Huguet, Maria Magdalena Brotons, Josep Antoni Mendiola i el mateix Raió, presentat per Antònia Sitjar.

Menorca, Eivissa i Formentera

Menorca, Eivissa i Formentera tornen a participar enguany al Literanit. A la Sala Sant Antoni de Maó tendrà lloc el col·loqui Literatura i cinema, una relació fecunda amb Ponç Pons, Jordi Odrí, Pere Gomila i l’actuació musical de Suso González. A Can Ventosa, a Eivissa, es realitzaran lectures dramatitzades de textos i poemes cinematogràfics amb Txaro Kandler, Àngels Martínez i Paula Ramos. I al Centre ‘Gabrielet’ de Sant Francesc, la taula rodona La mitificada Formentera de les pel·lícules i els llibres, amb Manolo de Oya, Pilar Aldea, Jordi Riera, Neus Costa i Maria Teresa Ferrer. Tant la Biblioteca Pública de Maó com Can Ventosa, Cas Serres d’Eivissa i les biblioteques de ses Figueretes, Sant Josep, Sant Jordi i Formentera posaran, també, taula de llibres de cinema.

Barcelona

Barcelona serà un altre pic un dels escenaris principals del Literanit, amb la ruta guiada per Rafa Burgos, de Culturuta, BCN, ciutat de pel·lícules; el taller Dibuix i cartells de cinema, amb Miguel Porlan, a Taller Fosforito; la xerrada de Sebastià Alzamora Mascaró, Oppenheimer i el ‘Bhagavad Gita’, a l’Espai Mallorca; Només allò que està escrit romandrà: confessions d’un crític de cinema, amb Toni Junyent, al cinema Zumzeig; i el podcast Explicat perd, a càrrec d’Àlex Martínez, Raquel Hervás i Javier Rueda, a La Llama Store. A més, la Biblioteca de Cambrils també s’hi afegirà amb la corresponent taula de llibres de cinema.

País Valencià

Una novetat essencial de la present edició és la incorporació al programa de biblioteques i llibreries valencianes, amb la instal·lació de taules de llibres de cinema, bé novetats o bé de fons. Hi participaran les biblioteques d’El Puig de Santa Maria i d’Alcoi i les llibreries Fan Set, del Centre Octubre de Cultura Contemporània, i Paper d’Arròs, de Sueca.

+ VIST