Segueix-nos F Y T R

Bartomeu Mestre Sureda 'Balutxo' publica una crítica del llibre 'Liorna' d'Ariel Serra

|

L'escriptor i investigador històric, Bartomeu Mestre Sureda, 'Balutxo', ha publicat una extensa i documentada contribució a la revista d'Idees, Cultura i Art, Ploma.cat. En aquesta ocasió, Balutxo ofereix als lectors de la revista una crítica del llibre 'Liorna' d'Ariel Serra.

Liorna relata és una novel·la sobre el procés inquisitorial que tengué lloc a Mallorca a les acaballes del segle dissetè. Na Caterina, son germà Felet i el mestre Rafel hi menen una lluita per la llibertat sota els ulls materns de la personificació intemporal de l’illa, una lluita valenta i solitària que els duu cap a un final ineluctable que ells tanmateix afronten amb enteresa i amor.

En l'article, Balutxo fa una breu introducció on hi explica els fets històrics que s'aborden en la novel·la i a continuació ens ofereix una excel·lent anàlisi del llibre d'Ariel Serra.

Balutxo explica que «Sobre el tràgic episodi, Ariel Serra (Cadaquès 1959) ha escrit «una novel·la extraordinària en tot sentit» (Nicole d’Amonvill), «una mostra d’amor per la llengua catalana» (Albert Rossich), «un llibre sòlid de gruix humà i literari» (Carles Duarte), «una història que caldria ser d’ensenyament obligatori» (Rosa Planas). L’obra es divideix en dues parts, cadascuna de cinc capítols encapçalats amb un nom. Les 410 pàgines es fan mengívoles i gustoses gràcies a un llenguatge pulcre i amè, elaborat amb una magistral destresa i en ús d’un vocabulari riquíssim. La caràtula del llibre, prou evocadora i suggestiva, ens mostra la badia de Palma, amb un vaixell de tres pals davant la Seu i Bellver i, de fons, la Serra sobrevolada entre niguls per les tres figures principals: els germans Rafel i Caterina Tarongí, ella amb mantellina blanca, i Rafel Valls, amb la barretina vermella, vigent encara a Eivissa i altres territoris de la nació catalana».

+ VIST