L’interès de Josep Maria Flotats pels grans personatges de la història de la humanitat quedà palès amb la seva representació de Don Quixot, el polític Charles Maurice Tayllerand i el mateix Stalin. Ara, Flotats aterra a l’Illa ni més ni manco que a la pell de Descartes, un dels filòsofs més destacats del segle XVII. Flotats du de nou a escena, com a director i actor i com ja va fer amb La cena el 2004, un text de Jean-Claude Brisville: El encuentro de Descartes con Pascal joven. Ara, el català comparteix escenari amb el jove Pascal, interpretat per Albert Triola. “És un plaer poder treballar amb una de les grans figures del nostre teatre”, assegurà Triola. El muntatge inicià la seva breu gira mallorquina ahir al Teatre de Petra. Avui i demà l’obra s’atura al teatre Principal de Palma a les 20.30 i 21.30 hores, respectivament. Diumenge, a les 20.00 hores, Descartes i Pascal dialogaran a l’Auditori d’Alcúdia.
El muntatge, amb una escenografia i il·luminació mínimes “per donar importància i protagonisme al verb”, recrea l’encontre d’ambdós filòsofs a París l’any 1647. “Una cita que durà hores i de la qual no ha quedat cap constància escrita”, apuntà el director. A través de la correspondència dels filòsofs, no entre ells, Brisville mostra la part més humana i quotidiana dels personatges. “Ha construït homes vius, de carn i sang, que es troben amb una gran curiositat per coneixèr-se”, assegurà Flotats.
La importància del verb
Així, un Descartes de 51 anys, carregat d’experiència, dialoga amb un Pascal de 24 anys, que encara no ha publicat res. Tot això en el marc d’una França absolutista amb Lluís XIII a la corona i amb el cardenal Richelieu al poder eclesiàstic. Malgrat ser dos cervells brillants, a la trobada els protagonistes s’adonen que no comparteixen la mateixa visió del món, però no s’enfronten ni lluiten, sinó que s’escolten i dialoguen sobre temes tan variats com la política, la religió, la moral, la geometria i la medicina “amb un respecte excepcional”, manifestà Flotats.