Amb un discurs carregat de barbarismes i amb una gran afluència de fans, Agustín El Casta encetà ahir capvespre les festes de Sant Sebastià. Abans, una llarga desfilada de capgrossos, gegants i dimonions havien recorregut els principals carrers de Ciutat en la ja tradicional cercavila de cultura popular. Una desfilada, per cert, que començà a la plaça d'Espanya amb més de mitja hora de retard sobre l'hora prevista al programa de festes.
El Casta, però, semblava que enguany era el gran protagonista, i el públic aplaudí ben de grat quan l'humorista pujà a l'escenari ben endiumenjat. A les mans, els papers del pregó en el qual recordà aquell temps en què "Palma es convertí en una ciutat plena de vida i glamur. Un temps en què tothom la cuidava com es cuida el millor dels jardins". Amb això, El Casta introduïa el públic en un revival per les cançons d'El Puente, El vuelo 502 i la Mallorca bella dels Javaloyas. Un temps, també recordà, en què tothom volia venir a Ciutat i Foment de Turisme organitzava festivals de la cançó; era "una època en què, sense llibertats polítiques, la gent s'ho passava d'allò més bé sense que hi hagués cap conflicte. Mallorca era un far per al món", sentencià.
Era un discurs bastant enyoradís, però que reivindicava una vida cultural més activa i que no passà per alt la nodrida representació consistorial present a la plaça de Cort.
Ara bé, les notes d'humor "mallorquí", com ho defineix ell, tampoc no faltaren al pregó d'enguany, que tenia força semblances amb el que realitzà La Terremoto el 2010. El Casta aprofità per demanar al patró que clavàs alguna de les seves dagues a tots aquells "homes grisos que maniobren a l'obra, des del lloc fosc, perquè el sistema els enriqueixi mentre hi ha gent que empobreix". Els polítics tampoc no en quedaren al marge, i reclamà a sant Sebastià que clavàs una altra fletxa "perquè els fessin veure qui té la facultat de dirigir el destí de la nostra ciutat en tots els àmbits, perquè sigui el bé el que els guiï, i no el mal", mentre afegia que, a hores d'ara, "els ciutadans ens conformariem que ho fessin bé".
Era el recordatori a les crítiques d'una ciutat que alguns auguren "morta com està ara la plaça Gomila". "És una ciutat turista i ha de ser actractiva per a aquells que ens visiten", espetà davant un nombrós públic ben entregat. La bauxa, però, havia començat una hora abans. A les 19.30 hores -mitja hora després del que estava previst al programa- les feres, els xeremiers i els capgrossos havien partit de la plaça d'Espanya, enmig d'un ambient ben animat.
El so de la xaranga, les batucades i els xeremiers alertaren molts vianants que, a poc a poc, s'arremolinaren fins a la plaça de Cort. Allà, sobre el cadafal, el col·laborador de dBalears, Mateu Xurí, exercí de mestre de cerimònies de manera glosada. Com ja sol ser habitual, el pilar de quatre dels Castellers de Mallorca fou el darrer d'entrar a la plaça. És més, enguany, arran de les obres a la façana de l'Ajuntament de Palma, la batlessa Aina Calvo no pogué aplegar l'enxaneta des de la balconada i quedà relegada a un segon lloc, enmig del poble.
Revetla "de crisi"
Fou, doncs, l'inici de les festes del patró, que arribaran al punt àlgid el proper dimecres amb la revetla "de crisi" i que han estat marcades per la polèmica sobre el suposat plagi del cartell que anuncia Sant Sebastià. El regidor de Participació Ciutadana, Eberhard Grosske, bromejava assegurant que, en la propera convocatoria, serà ell mateix qui realitzarà el cartell "de manera altruista". Tot i les bromes, el debat encara s'ha de resoldre.