Segueix-nos F Y T R

El C.IN.E de Sineu: el repte comença

La productora d'espectacles Res de Res i En Blanc engega el projecte per rehabilitar l'antic teatre del poble, que es convertirà en el Centre d'Innovació Escènica, un lloc per a la creació i la cultura teatral a Mallorca

L'antíc teatre de Sineu serà un dels epicentres de la vida cultural del poble. | J.M.

| Palma |

La roda dels somnis avança, malgrat la crisi i les adversitats, i les bones idees continuen canviant la crua realitat. Aquest és el cas de l'antic teatre de Sineu que, després d'anys condemnat al silenci, ara té l'oportunitat de tornar a la vida i donar de nou un espai per somiar al poble amb el qual va viure tantes i tantes experiències en el passat. "Aquest projecte va néixer d'una necessitat", afirma Biel Jordà, que està al capdavant de la idea amb la productora teatral Res de Res i En Blanc. "Res de res i En Blanc decidí tornar fa cinc anys a Mallorca i necessitàvem un espai alt d'assaig per crear els nostres espectacles de circ", explica.

L'encontre amb l'antic teatre de Sineu va tenir lloc el 2007. "Hi vàrem fer una gran inversió i el vàrem comprar el 2008", en comenta Jordà. De seguida es presentà la idea de reformar-lo, però tornà a ser la necessitat la que donà energia a aquesta aspiració, perquè "les condicions de fred i humitat" ho exigien a crits. La possibilitat de remodelació ha donat pas a un projecte en el qual tot el poble "s'ha involucrat", una iniciativa que va més enllà d'arreglar les condicions estructurals de l'edifici. El somni arriba al C.IN.E. Per què aquest nom? I què vol dir? Popularment, el teatre de Sineu era conegut com el cine. Aquell cinema ha esdevingut ara el C.IN.E, és a dir, el Centre d'Innovació Escènica.

Per fer realitat aquesta rehabilitació, es constituí l'associació Alcem el C.IN.E, que té com a objectiu crear una plataforma ciutadana que pugui donar suport i cobertura a les accions previstes al llarg de 2011 per aconseguir el necessari finançament. "El futur C.IN.E tindrà tres eixos: serà un espai de creació adequat perquè les companyies hi puguin idear i acabar els seus espectacles; en segon lloc, serà un equipament que donarà cultura al poble de Sineu; per acabar, volem que aquest edifici sigui la seu de Res de Res i En Blanc", detalla Biel Jordà.
La reforma de l'immoble, que data de 1935 i que està ubicat al cor de la vila, comprendrà tres fases, previstes "idealment en tres anys. La primera se centrarà a "arreglar la sala".

"Se n'ha de reparar la coberta i llevar les antigues grades, que s'han fet malbé", declara Jordà. Cal pensar que l'edifici del teatre de Sineu s'incendià el 1991, l'any en què s'inicià la seva letargia. "Així, tíndríem un lloc aïllat tèrmicament i acústicament on assajar". La segona fase consistirà a "acabar l'obra física: façana, oficines, sistema de calefacció, banys, magatzems, camerino i muntacàrregues". La tercera serà la relativa a "l'equipament: focus, equips de so i de llum i les grades retràctils", afirma.

El cost de la rehabilitació és de 500.00 euros, una quantitat inassolible sense el suport institucional, social i de l'empresa privada. Per començar, hi ha programades dotze iniciatives, una per cada mes d'aquest 2011 i, com no, totes es duran a terme a Sineu. La primera serà donar a conèixer el projecte. "Volem fer públic que som gent que generarà coses i que no es tracta només de reformar l'edifici", hi aclareix Biel Jordà. "Hi seran convidats el poble, les companyies i els mitjans. Serà una festa i també hi projectarem un curtmetratge que hem rodat sobre la història del cinema de Sineu", afegeix. Tot els doblers que s'aconsegueixin seran per finançar les obres, unes obres que tenen uns fonaments sòlids: la il·lusió d'uns artistes i de tot un poble.

+ VIST