Camí de la tardor literària

Les editorials illenques presenten propostes ben diverses per aquests mesos de més fred. Cada castell i totes les ombres de Baltasar Porcel, una de les novetats

| Palma |

Hi ha peces que només serveixen en una època determinada de l’any. Les bicicletes són per a l’estiu i els Ferreros Rocher per a l’hivern, això és evident. Així veim que cada cosa té el seu temps i que quan els mesclam o desfassam les conseqüències són catastròfiques. Ara bé, hi ha alguns elements, encara que siguin pocs, que tenen la gràcia de ser atemporals. Un d’aquests són els llibres.

És veritat que a l’estiu el temps lliure del que es disposa és major i per això l’espai dedicat a la lectura augmenta, però per sort a l’hivern sempre es troba una estona per endinsar-se dins altres mons i viure les aventures més apassionants.

Estam cansats de sentir parlar que "els joves d’avui no llegeixen", que la culpa de la "poca cultura" d’avui dia estigui estretament relacionada amb "aquests adolescent que no llegeixen suficient". Potser algú s’hauria de plantejar el per què d’aquesta negativa quasi automàtica a la lectura. Algú hauria d’intentar anar a l’arrel del problema i així poder donar, per fi, una solució.

És molt probable que en aquest viatge per descobrir que és el que es fa malament alhora d’incentivar els joves a la lectura arribàs a l’escola, on l’obligatorietat de llegir uns sis llibres a l’any i fer un examen dels "continguts assolits" provoqui en els alumnes aquest sentiment de rebuig vers es llibres.

Actualment s’està posant en marxa des del Govern de les Illes Balears un pla de foment de la lectura, basat en l’augment de les col·leccions disponibles i la difusió d’aquest, tot amb l’objectiu d’incentivar la lectura. Però en realitat, l’Executiu encara no té enllestit la radiografia sobre els lectors que hi ha l’Arxipèlag. En definitiva, no sabem el nombre real de lectors de les Illes en català.

Tot i així, i sense saber quanta gent llegeix a Balears, les editorials no cessen en els seus esforços de presentar al públic mallorquí noves obres de qualitat.

Així l’editorial Salobre presenta per aquesta tardor l’Obra Narrativa de Miquel Àngel Riera, que sens dubte permetrà copsar l’interès i la importància d’un dels escriptors de la literatura catalana del segle XX més coneguts.

Lleonard Muntaner, per la seva part, presenta dos títols que segur que interessaran a més d’un. Els incendis de Damasc, de Zakaria Tàmer, un llibre de relats en traducció directa de l’àrab al català feta per Oriol Carbonell. La construcció d’una identitat de Joan Mas i Vives és l’altra opció que aquesta editorial proposa com a novetat per l’hivern.

Per la seva banda, l’editorial Ensiola aposta per les traduccions per al setembre, per això La Rebel·lió de Joseph Roth, Paisatges de Hooper de Jordi Coca i el clàssic Shakespeare de Victor Hugo són les seves eleccions per als propers mesos.

Documenta Balear treu al mercat Joan Rai i el seu petit país, un llibre-documental on se segueixen les petjades de l’autor Joan Nebot, Rai. Les illes venturoses de Mary Stuart Boyd mostraran a través del viatge que realitzà l’autora a les nostres illes com eren aquestes fa uns anys, "quan el ciment no tapava les roques".

Una altra editorial potent a les Illes, El Gall Editor, presenta amb vista a la tardor els llibres Fotografies s.XX de Fernando Moragues un retratista del camp mallorquí que recull en aquesta obra una sèrie de feines fetes a foravila. El professor de literatura, d’Antoni Serra i El gep dels altres de Biel Florit són també unes bones eleccions des del seu punt de vista.

Quan a les editorials del Principat, Edicions 62 aposta pels llibres d’autors mallorquins dins el marc de novetats. Així, Baltasar Porcel publica Cada castell i totes les ombres.

La poca varietat alhora d’elegir ja no serà una excusa per no llegir i, tot i que no és la solució per als "problemes de lectura de la societat" (sabem que això ve de més lluny), és una millora pal·liativa, per desgràcia no curativa.

+ VIST