Conquesta musical

El Principal acollí ahir l'estrena de la cantata El rei en Jaume I, obra de Guillem Frontera i d'Antoni Parera Fons. Narra el cruent enfrontament entre les tropes cristianes i sarraïnes l'any 1229

| Palma |

La cruenta batalla el mes de setembre de 1229 entre les tropes cristianes i sarraïnes a Madina Mayurqa desfilà ahir en format musical pels escenaris del teatre Principal de Palma. Era la presentació d’El rei en Jaume I, la cantata que el Consell encarregà a l’escriptor Guillem Frontera i al músic Antoni Parera Fons per commemorar el vuitè centenari del naixement del Conqueridor.

La platea i les llotges de l’emblemàtic teatre s’ompliren de gent que volgué reviure, altre cop, la gesta d’un jove rei que creà llegenda i ens deixà el seu llegat. Ara bé, la versió d’aquesta obra difereix dels elements llegendaris que estam acostumats i se centra principalment en el fet de recordar com dues comunitats, cristiana i sarraïna, s’enfrontaren a sang i fetge en nom d’un mateix déu. Com a viu testimoni d’aquella dura batalla: la Terra recorda l’escomesa sota el plany que diu: "que el crit dels homes no esqueixi la suau remor dels sembrats".

La música de l’Orquestra Simfònica de Balears i les veus dels cors del Principal embelliren ahir capvespre aquesta història explicada per onze solistes i narradors. Aquests, iniciaren el viatge historiogràfic amb l’engendrament de l’infant Jaume entre Pere i Maria de Montpeller. Ben aviat però, sortiren a escena les idees del barceloní Pere Martell que parlà al monarca de terres no llunyanes i la necessitat de fer-se-les seves. "Senyor, el que Déu vol que ningú no ho impedeixi ni ho desviï", clamà el cor en nom dels nobles davant un rei encarnat en la veu de José Antonio López.

Així és com, segons aquesta història cantada, el maig de 1229 una host de 155 embarcacions partiren de Salou cap a terres de Mallorques. S’iniciava així un viatge musical de més d’una hora de durada amb més d’un centenar de músics i cantants sobre l’escenari.

La revisió d’alguns fests històrics marcaren també aquesta cantata que, amb sons estridents i secs, féu que el públic revisqués com degué ser aquella batalla davant el valí Abû Yahyâ, encarnat per Francisco Vas, que es planyia. La victòria, a mans del Conqueridor, va deixar un llegat històric però també milers de morts sobre la Terra.

L’objectiu s’havia complit, Jaume I havia construït un regne enmig de la mar: Mallorca.

+ VIST