Nadal és temps de betlems i també una època ben adient per gaudir dels comerços tradicionals de Ciutat, que mostren els aparadors ben engalanats i amb llums que acoloreixen carrers i places, encesos tot el mes de desembre i bona part de gener. Aquesta setmana proposam gaudir del centre històric de Palma emprant els betlems més tradicionals com a excusa i fil conductor d'un recorregut que ens apropa a les arrels i a la història del betlem mallorquí, d'abans i d'ara, i que ens permet contemplar belles mostres d'artesania popular mallorquina. Per suposat, haurem de guardar un poc de temps per gaudir de la tradicional xocolata desfeta amb ensaïmades o quartos, per fer un voltí pels mercadets nadalencs i per dipositar la nostra carta a la bústia reial.
El lloc d'inici d'aquest itinerari nadalenc és la plaça de Cort. En el vestíbul de l'edifici consistorial (plaça de Cort, 1) es pot gaudir del seu tradicional betlem, amb més de tres-centes peces fetes artesanalment per mestre Damià Bennàssar, les quals representen els oficis i les arts pròpies de la societat tradicional mallorquina. Encara que el paisatge i la distribució de les figures es canvia cada any, sempre s'estructura en tres parts: la muntanya, la mar i la ciutat. Aquest betlem està obert diàriament fins al 6 de gener: de 9 a 21 hores els dies feiners, i de 10 a 20 hores els caps de setmana i festius.
A la Fundació Bartomeu March (C/ Palau Reial, 18) es pot visitar de manera permanent un excepcional betlem napolità del segle XVIII, que disposa de més de dues mil peces finament pintades i vestides, algunes de signades per pessebristes anomenats. El museu és obert els dies feiners de 10 a 17 h, i de 10 a 14 hores els dissabtes (caps de setmana i festius, tancat). La mostra ens serveix per recordar que l'origen dels betlems es remunta a la Itàlia del s. XIII i s'implanta de manera generalitzada a les Illes a partir de la segona meitat del s. XVIII. Cal ressaltar que per invitació de Patrimoni Nacional, durant el Nadal de 2008 aquest betlem es va exposar al Palau Reial de Madrid, on va rebre més de setenta mil visites.
Ens dirigim cap al betlem que es troba exposat al pati del centre comercial C&A (plaça Joan Carles I, 4; tot i que l'entrada es farà pel carrer Sant Jaume), que es manté obert del 5 de desembre fins al 19 de gener de 10 a 21 hores. Representa un paisatge popular amb figures hebraiques.
Al cor de la ciutat baixa podrem visitar diàriament i fins al 6 de gener, excepte per Cap d'Any, a la sala d'exhibició del Monestir de la Puríssima Concepció o de les Caputxines (C/ Caputxines, 14), el betlem i l'exposició L'esplendor litúrgica en el convent. Frontals i peces de seda brodades del s. XV al XX. L'horari de visita és d'11 a 14 hores i de 17 a 20.30 hores.
Continuam el recorregut anant fins a la Sang (plaça de l'Hospital, 3), que podem visitar de les 7.30 fins a les 13 h i de les 16 fins a les 19.30 hores (els dissabtes, de 17 a 20 hores). Just entrant a l'església, a la primera capella a l'esquerra, davall de la tribuna, s'hi exposa de manera permanent un betlem gòtic l'arribada del qual a Mallorca es troba envoltada de llegenda. Aquest betlem era anteriorment a l'ara desaparegut convent de Jesús, des d'on es va traslladar l'any 1843 a la ubicació actual. Segons sembla, fou una donació d'un capità de vaixell que va prometre regalar un dels betlems que portava a la primera llum que els guiàs en una nit de tempesta. Just devora la Sang podem visitar el pessebre del centre cultural de la Misericòrdia (plaça de l'Hospital, 4), obert de dilluns a diumenge, festius inclosos, de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores.
Un poc més enllà trobam el de l'església de Santa Magdalena (plaça Santa Magdalena), obert tots els dies feiners de 8 a 13 hores i de 17 a 19.30 hores.
També són moltes les parròquies que aquests dies obren les portes per compartir la bellesa dels seus betlems: recomanam els que es troben a la parròquia del Sagrat Cor de Son Oliva (C/ Josep Maria Usandiazaga, 3), a l'església de Sant Antoni Abat a Son Ferriol (darrer Blatera, 49), a l'església de Santa Catalina Thomàs (plaça Santa Pagesa, 5) i a l'església de Sant Roc de Son Roca (C/ Prevere Gabriel Bestard, 12), visitables en hores convingudes per les parròquies fins passat Reis. Un altre betlem curiós és el que es troba en el mercat de Santa Catalina, visitable els dies i hores que es manté obert el recinte del mercat, de les 7 a les 15 hores.
Si voleu arrodonir el dia, us aconsellam anar a veure els pastorets de fang i altres elements tradicionals d'aquestes dates a la Fira de Nadal i Reis, que és distribuïda entre la plaça d'Espanya, la Major, la Rambla i l'avinguda de Roma; o el mercat de Nadal de productes balears que s'acostuma a posar en el passeig de Sagrera.
Passeig pels betlems de Palma
Margalida Castells | Palma |