Segueix-nos F Y T R
Reial Mallorca 20011-2012

Caparrós no pot amb Guardiola

Com a entrenador de l’Athletic de Bilbao, el d’Utrera s’ha enfrontat en nou ocasions al Barça del tècnic de Santpedor, amb un balanç d’1 empat i 8 derrotes

Caparrós dóna instruccions durant el duel contra el València. | J. TORRES

| Palma |

El Reial Mallorca arribarà demà al Camp Nou en una situació esportiva delicada, a només dos punts dels llocs de descens i amb el repte de puntuar en l'escenari més complicat entre tots els possibles, ja que el Barcelona de Pep Guardiola es mostra gairebé intractacble al seu estadi, on no coneix la derrota en Lliga des de l'11 de setembre del 2010, quan caigué davant l'Hèrcules per 0-2. Enguany, els blaugrana han sumat 13 punts de 15 possibles davant la seva afició -només han cedit un empat contra el Sevilla-, mentre que, en els cinc partits que han jugat al Camp Nou, presenten un balanç de 21 gols a favor i cap en contra.

Si el repte es presenta majúscul per al Reial Mallorca, també ho és per al seu entrenador, Joaquín Caparrós, que encara no ha trobat la fórmula per guanyar la batalla de pissarres al seu homòleg culer, Pep Guardiola. El d'Utrera, com a preparador de l'Athletic de Bilbao, es va veure les cares amb el Barça del tècnic de Santpedor en 9 ocasions, i només fou capaç de treure un empat per les vuit derrotes que ha encaixat. Els precedents dels enfrontaments entre Caparrós i Guardiola fan referència a les tres darreres temporades, que són les que acumula el tècnic català a la banqueta del Barça.

Quant als enfrontaments a la Lliga, en la campanya 2008/09, Guardiola guià els seus cap a la victòria a San Mamés (0-1, amb un gol d'Eto'o) i al Camp Nou (2-0, amb dianes de Busquets i Messi). El curs següent, Caparrós obtingué el seu únic resultat positiu davant el tècnic de Santpedor, després de pescar un empat (1-1) a San Mamés, en un partit on Toquero igualà la diana inicial de Dani Alves. En la segona volta, el Barça golejà l'Athletic a plaer per 4-1 al seu estadi. Jeffren, Bojan -en dues ocasions- i Messi foren els golejadors blaugranes, mentre que Susaeta marcà el gol de l'honor dels bascos. Finalment, la temporada passada, el Barça de Guardiola tornà a guanyar els dos duels a l'Athletic de Jokin Caparrós: 1-3 a la Catedral i 2-1 a Can Barça.

Per altra banda, Caparrós tampoc no ha estat capaç de guanyar Guardiola ni a la Copa del Rei ni a la Supercopa d'Espanya. La temporada 2008/09, Athletic i Barça protagonitzaren a Mestalla la final copera, en què els blaugrana s'imposaren per un contundent 4-1, amb gols de Touré Yayá, Messi, Bojan i Xavi, que serviren per remuntar el 0-1 inicial de Toquero. Al cap d'uns mesos, bascos i catalans es tornaren a veure les cares a la Supercopa d'Espanya, que el Barça s'adjudicà després de guanyar els dos partits: 1-2 a San Mamés i 3-0 al Camp Nou.

Tres victòries al Camp Nou

Joaquín Caparrós tindrà demà una nova oportunitat per posar fi a aquesta dinàmica negativa de resultats en els enfrontaments amb Guardiola i, de passada, per aconseguir la seva primera victòria com a entrenador del Reial Mallorca. El tècnic sevillà fins ara només ha pogut sumar dos punts de nou possibles en els tres partits en què ha dirigit el conjunt vermell, fruit de dos empats, contra el València (1-1) i l'Atlètic (1-1), i de la derrota contra l'Sporting.

L'empresa de puntuar al Camp Nou és complicada per al Mallorca si comparam el rendiment de joc i els resultats dels dos equips, però també si tenim en compte l'estadística històrica dels enfrontaments entre els dos conjunts a la Ciutat Comtal. Els balears han visitat el coliseu blaugrana en 26 ocasions en partit de Lliga, amb un balanç de 16 victòries locals, 7 empats i 3 triomfs, que es produïren les temporades 1999/00 (0-3), 2002/03 (1-2) i 2007/08 (2-3). L'any passat el resultat fou un sorprenent empat a un gol.

"Tenim armes per puntuar al Camp Nou"

L'extrem uruguaià del Reial Mallorca, Gonzalo Castro, es va desfer en elogis cap al rival de demà, el FC Barcelona, al qual qualificà de "millor equip del món", tot i que no descarta que el seu equip pugui protagonitzar la gran sorpresa de la jornada i obtenir un bon resultat al Camp Nou. Després de l'entrenament d'ahir horabaixa, el Chori assegurà a la sala de premsa que "ens enfrontam al millor equip que hi ha ara mateix arreu del món. És una bona oportunitat per demostrar que els podem plantar cara, que som un equip de primera i que farem tot allò que sigui possible per rescatar algun puntet dels que se'ns escaparen davant l'Sporting. Tenim armes per puntuar al Camp Nou".

Castro és ben conscient de la dificultat de puntuar a l'estadi del Barça, on, fins ara, cap equip no ha estat capaç de marcar aquesta temporada -només el Sevilla fou capaç d'esgarrapar-hi un empat (0-0) dissabte passat-. Amb referència al potencial de l'equip de Josep Guardiola, l'uruguaià explicà que "sabem que tenen molt el control de la pilota i que és molt difícil prendre'ls-la, però la nostra idea és intentar-ho. Tenim jugadors i condicions per aconseguir un bon resultat al Camp Nou. Del Barça ens en preocupa tot, però hem de jugar ben organitzats i ordenats, perquè sabem que, si els deixes l'espai més mínim, ells l'aprofiten. Tant de bo poguem aconseguir un empat com el de l'any passat, tot i que ens agradaria guanyar".

El migcampista charrúa reconegué que la derrota contra l'Sporting els deixà una "sensació amarga", però també en volgué fer una lectura positiva. Així, va opinar que "ens hem de quedar amb l'equip de la primera part. Vàrem intentar portar la iniciativa i els primers minuts foren molt bons. A la represa, però, el gol de l'empat ens va fer molt de mal i l'equip es desbaratà un poc. Ara hem d'intentar aprendre de les errades comeses i intentar corregir-les. La derrota va coure, però l'equip està mentalitzat per sumar el màxim de punts possibles a casa".

+ VIST