El Consell Consultiu tira per terra el projecte de la Lototrot

L'òrgan assessor recorda que la gestió del joc hípic no es pot fer per decret, sinó per llei

Els apostants hauran d'esperar per veure néixer la Lototrot. | T.M.

| Palma |

Les espurnes entre el Consell de Mallorca i el Govern Balear tornaren a sorgir ahir en fer-se públic el dictamen del Consell Consultiu sobre el joc hípic. El màxim òrgan d'assessorament jurídic de la Comunitat no dóna conformitat al Decret de les Apostes Hípiques i Jocs de Promoció del Trot que li presentà el Govern, i al·lega la manca d'alguns requisits. Un d'aquests seria imprescindible: la regulació de la Lototrot ha de ser per llei, no per decret. El Consell i el Govern, després de mesos de reunions, plasmaren el seu enteniment en aquest Decret que havia de suposar un gran impuls al trot, amb la travessa hípica (la Lototrot) com a estrella.

Però el que no esperaven era que el Consell Consultiu, a qui presentaren el Decret, arribaria a la conclusió que aquest presenta defectes de forma. Si bé és cert que el dictamen no és vinculant "i teòricament el Decret podria tirar endavant" es considera segur que el Govern Antich acatarà la resolució perquè, en aquest cas, hi ha interessos econòmics en joc: els perjudicats podrien recórrer el Decret. Tanmateix, i recentment, el Govern no escoltà el Consultiu pel que fa a la Llei d'estrangeria. Però aquest és un cas sense connotacions econòmiques, just polítiques i socials.

En la resolució, que va ser presa la setmana passada, el Consultiu mostra la seva sorpresa pel fet que «no hagin estat consultades algunes Conselleries relacionades amb la matèria, com la d'Hisenda i Pressuposts i Educació i Cultura». Però el principal punt de discòrdia és l'article 8, que indica que l'organització i explotació de les apostes hípiques serien gestionades per l'administració pública (el Consell de Mallorca). El Consultiu entén que això es contradiu amb la llibertat d'empresa, i l'única manera de poder tirar endavant amb les intencions del CIM i del Govern és mitjançant una llei.

Segons ha pogut saber Diari de Balears, les parts implicades han trobat la solució al problema. Si bé no es crearà una llei pròpia per al trot, el que es farà és incloure dins la Llei d'acompanyament del pressupost del 2002 un article que indicarà que l'organització, gestió i explotació de les apostes hípiques i els jocs de promoció del trot quedaran en mans d'una empresa pública, que serà un consorci que es crearà entre el Govern i el Consell de Mallorca. No obstant això, no serà aquest consorci qui gestionarà el joc hípic, sinó que obrirà un concurs públic perquè qualsevol empresa es pugui presentar per aconseguir la concessió. Aquesta frenada provocarà un retard mínim de tres mesos en el joc hípic, amb el conseqüent disgust del Consell de Mallorca, que veu com un dels seus cavalls de batalla torna a entrebancar-se.

Garcíes: «S'han de seguir les passes necessàries»
El conseller de Presidència del Govern balear, Antoni Garcíes, no comprenia ahir l'enuig dels membres del Consell: «Aquestes crítiques són unes opinions que no compartesc en absolut, perquè la Lototrot no és una cosa pròpia del Consell de Mallorca, sinó que el Govern també vol que tiri endavant, però s'han de seguir les passes que cal, s'ha d'estar el temps que sigui necessari i sense precipitar-se. Això no significa que es paralitzi res, en absolut, no estem gens preocupats i complirem els criteris que ens ha dictat el Consell Consultiu per treure el tema».

+ VIST