El nord-americà Michael Phelps, cridat a ser el més llorejat en els Jocs de Pequín, va guanyar avui la seva primera medalla d'or, amb rècord del món inclòs, en el començament d'un ambiciós repte de trencar tots els motlles i assolir les vuit.
El cicló de Baltimore es va imposar avui als 400 metres estils amb l'impressionant registre de 4:03.84, dos segons llargs per davant de l'hongarès Laszlo Cseh (4:06.16) i per a alegria del president Bush i la seva família que van presenciar la prova en el “Cub de l'aigua”.
No va ser l'únic rècord del món que va caure avui a la piscina. L'equip dels Estats Units va batre en semifinals, sense necessitat de Phelps, el dels 4 x 100 (3:12.23) i l'australiana Stephanie Rice el dels 400 estils (4:29.45) a la final.
Els pesos pesants del bàsquet ja van entrar en acció. El sòlid equip dels Estats Units, que busca rescabalar-se de la seva decebedora actuació en Atenas'04, va aclaparar avui la Xina de Yao Ming per 101-70. Espanya, campiona mundial, va encadenar la seva tercera victòria consecutiva sobre Grècia i ho va fer folgadament (81-66), mentre que la defensora del títol, Argentina, va tenir una mala ensopegada davant Lituània (79-75).
El conflicte bèl·lic que mantenen Rússia i Geòrgia sembla que remet i no s'estendrà en els Jocs. El president georgià, Mijaíl Saakashvili, va fer témer el contrari ahir quan va anunciar que diversos integrants de l'equip olímpic abandonarien Pequín per combatre a les files de l'Exèrcit. Tanmateix, el comitè olímpic nacional ho ha negat avui i els 35 esportistes d'aquest país seguiran en competició. El COI se n'ha congratulat de seguida perquè a més ha rebut garanties que no hi haurà enfrontaments entre atletes dels dos països.
Un esperançador exemple d'això ha ocorregut ja avui en la cerimònia de lliurament de medalles de tret, quan es van abraçar la russa Natalia Paderina i la georgiana Nino Salukvadze, plata i bronze, respectivament.
L'atleta grega Ekaterini Thanou sembla especialitzada a caure dels Jocs just abans del seu començament. La subcampiona olímpica de 100 metres a Sydney 2000 va protagonitzar un escàndol de dopatge hores abans de la cerimònia inaugural d'Atenes i avui la Comissió Disciplinària del COI l'ha exclòs “per causar descrèdit a la competició olímpica”.
La Xina continua ferma al capdavant del medaller amb sis ors per només dos dels Estats Units, si bé ambdós en sumen vuit en el còmput total. Corea s'ha colat entre elles amb tres ors. La República Txeca iguala dos oros amb els Estats Units i amb un figuren Itàlia, el Japó, Austràlia, Espanya, Holanda, el Regne Unit, Romania i Tailàndia. Complerts només dos dies de competició amb pòdiums en joc, un total de 32 països ja apareixen al llibre d'honor.
Rússia, superada al medaller de Atenas'04 pels Estats Units i la Xina, prossegueix el seu declivi sense haver aconseguit fins ara que sonàs el seu himne a Pequín. El seu botí és de tres plates i un bronze.
La pluja va fer avui acte de presència per primera vegada a la capital xinesa i es va despatxar de gust carregada d'aparell elèctric. L'esport més perjudicat va ser el tennis. L'espanyol Rafel Nadal i el suís Roger Federer no van poder debutar. La previsions meteorològiques no són molt falagueres.
Phelps ja es banya en or
Victòries clares d'Espanya i EEUU en bàsquet. Els esportistes georgians seguiran a Pequín. Nadal i Federer no han pogut debutar per la pluja
Agències | Pequín |