Alberto Contador (Astana), que va aconseguir ahir el seu tercer Tour de França, s'ha convertit en el nou líder de la classificació de l'UCI, feta pública avui després de la disputa de la ronda gal·la.
Contador encapçala la classificació amb 482 punts i precedeix el seu compatriota Joaquim Rodríguez, del Katusha, segon amb 398, mentre que l'australià Cadel Evans (BMC), campió mundial, baixa a la tercera plaça, amb 390.
Espanya lidera la classificació per països amb 1.528 punts, gairebé el doble que Itàlia, segona amb 856, mentre que l'equip del ciclista de Pinto, l'Astana, encapçala la taula per conjunts amb 884 amb el Saxo Bank segon amb 788.
- Classificació UCI:
.1. Alberto Contador (ESP/Astana) 482 punts
.2. Joaquim Rodríguez (ESP/Katusha) 398
.3. Cadel Evans (AUS/BMC) 390
.4. Philippe Gilbert (BEL/Omega Ph-Lotto) 304
.5. Luis León Sánchez (ESP/C.D'Epargne) 283
.6. Andy Schleck (LUX/Saxo Bank) 258
.7. Fabian Cancellara (SUI/Saxo Bank) 250
.8. Samuel Sánchez (ESP/Euskaltel) 233
.9. Robert Gesink (HOL/Rabobank) 225
10. Alexandre Vinokourov (KAZ/Astana) 223
11. Christopher Horner (USA/RadioShack) 216
12. Tom Boonen (BEL/Quick Step) 216
13. Denis Menchov (RUS/Rabobank) 213
14. Ivan Basso (ITA/Liquigas-Domo) 206
15. Michele Scarponi (ITA/Diquigiovanni) 203
Quart Tour
Alberto Contador (Astana) es proclamà guanyador del Tour de França per tercera vegada, cinquè triomf espanyol consecutiu, una vegada disputada la vintena i darrera etapa entre Longjumeau i París, de 102,5 quilòmetres, en la qual s'imposà a l'esprintada el britànic Mark Cavendish (Columbia). El luxemburguès Andy Schleck i el rus Denis Menchov pujaren al podi en segon i tercer lloc, respectivament.
Si Cavendish aixecà els braços per celebrar la cinquena etapa al capdavant del gran grup, uns metres per darrere emergia el mallot groc de Contador cap a la nova conquesta, envoltat dels seus companys, en el tercer any de regnat. Va ser una passa més del madrileny en la història del Tour, que pujà a un tercer esglaó quant a victòries absolutes. Per darrere d'Armstrong, amb 7 triomfs, i del grup d'Indurain, Hinault, Anquetil i Merckx, amb 5, el de Pinto se suma al grup format pel belga Philippe Thys, el francès Louison Bobet i el nord-americà Greg Lemond. Tots noms de llegenda.
Però aquest tercer Tour deixarà un record menys brillant que el de 2009. Contador, l'únic espanyol que té Tour, Giro i Vuelta en el seu palmarès, no ha guanyat cap etapa en aquesta edició, ni ha marcat les diferències en el seu terreny, la muntanya; tampoc en la contra rellotge. Ha estat un triomf als punts. A més a més, provocà seriosos dubtes en la cronometrada de Bordeus i en algun moment va veure en perill el títol. Quin és el vertader Contador: el del domini absolut del 2009 o aquest de 2010? Tal vegada el 2011 arribi la resposta.
De moment, no es pot llevar mèrit al fet que Contador firmà ahir a París la cinquena gran prova per etapes, les cinc consecutives, i la tretzena d'un ciclista espanyol en la grande boucle. En la foto final del podi de la capital francesa, Alberto Contador va estar acompanyat pel seu enemic íntim, el luxemburguès Andy Schleck (Saxo Bank), segon a 39 segons, i pel rus Denis Menchov (Rabobank), tercer a 2.01 minuts.
Una rivalitat consolidada
Pendent de la seva renovació amb l'Astana, el Tour també ha consolidat una rivalitat que sembla que serà duradora entre Contador i Andy Schleck. El luxemburguès, dues vegades segon, no es conforma amb aquest paper i està convençut que el madrileny no és invencible. Contador a part, els espanyols han aportat tres noms a la llista dels deu primers. Samuel Sánchez, quart, se'n va amb una amarga medalla de xocolata en la general, mentre que Joaquín Purito Rodríguez finalitzà vuitè en el seu primer any de cap en el Katusha, a més d'aconseguir l'etapa de Mende. Luis León Sánchez i Rubén Plaza quedaren en els llocs fronterers del top ten, els 11 i 12, respectivament.
El nord-americà Lance Armstrong s'acomiadà del Tour pujant al podi, aquesta vegada com a guanyador per equips. La darrera etapa fou una plaent desfilada cap als Camps Elisis. Bromes, converses i relaxació fins que els equips dels esprinters es posaren en marxa en entrar a París. Estava en joc la prestigiosa victòria en la capital. La incertesa durà el tmps que tardà Cavendish a aparèixer com un coet. La segona plaça fou per a l'italià Alessandro Petacchi, que fou mallot verd.