Un “somni” olímpic per a l'any 2018

Aina Calvo i Francesc Antich presenten la candidatura de Palma per acollir els Jocs Olímpics de la Joventut. Ciutats com València, Medellín (Colòmbia), Raleigh (EUA) i Abuja (Nigèria) també hi opten

Xavi Torres i Joan Llaneras, entre d'altres, han fet costat a la candidatura. | Ferran Aguiló - T. Ayuga.

| Palma |

L'Ajuntament de Palma, amb el suport del Govern de les Illes, presentà ahir la candidatura de Palma per convertir-se en la seu dels Jocs Olímpics de la Joventut de l'any 2018, un "somni" olímpic per a una ciutat que cercarà fer-lo "realitat" per "millorar la xarxa d'infraestructures esportives", com apuntà la il·lusionada batlessa de Ciutat, Aina Calvo.

Fou la primera passa d'un llarg procés que hauria de culminar a principi del 2014 amb la designació de la ciutat escollida per acollir una cita que en la primera edició, a Singapur el 2010, reuní prop de 3.600 esportistes d'entre 14 i 18 anys.

"Estam contents d'anar tots junts per convertir aquest somni en una realitat que serveixi per millorar Palma", explicà Calvo. Per la seva banda, el president del Govern, Francesc Antich, destacà que Ciutat en particular i les Illes en general tenen "una oportunitat per demostrar la capacitat d'organitzar un esdeveniment d'aquestes característiques i així mostrar que sabem fer més coses de les que tothom ens suposa".

El camí no serà fàcil. Ciutats com València, Monterrey i Guadalajara (Mèxic), Medellín (Colòmbia), Tolosa (França), Raleigh (EUA), Amsterdam (Holanda) i Abuja (Nigèria) també opten a convertir-se en la seu dels Jocs Olímpics de la Joventut. Abans d'enfronatar-se amb les candidates internacionals, Palma haurà de convèncer el Comitè Olímpic Espanyol que la seva proposta és millor que la de la capital del Túria. Cada estat només hi pot presentar una ciutat, per la qual cosa els organitzadors es trobaran davant la primera prova de foc de la candidatura. Això no serà, però, fins a principi de l'any 2013.

El projecte es troba encara en una fase embrionària, tot i que una de les principals característiques serà l'aprofitament de les infraestructures existents a Ciutat. L'objectiu de l'equip organitzatiu és que els Jocs de la Joventut serveixin per "actualitzar les instal·lacions esportives de la nostra ciutat i la nostra comunitat". A més, es preveun cinc subseus: Formentera pel windsurf, Eivissa pel tir amb arc, Menorca pel bàsquet, Manacor pel tennis i Alcúdia pel piragüisme.

L'estadi de Son Moix, tal com va reconèixer el delegat de la presidència per l'Esport, Diego González, que va estar acompanyat d'Isabel González, presidenta de l'Institut Municipal de l'Esport de Palma, patirà una important remodelació per adequar-se a les necessitats que presentarà aquesta cita olímpica. Així, la principal mancança del projecte és la d'una vila olímpica. Les possibilitats encara no s'han previst, però en la presentació s'assenyalà una possible solució per fer front a la despesa que suposaria. Per cobrir la construcció de la vila olímpica, s'apunta a una hipotètica col·laboració amb la iniciativa privada "per a l'ús de la important planta hotelera de la nostra ciutat". En definitiva, es tracta d'una presentació d'intencions davant les indefinicions dels grans aspectes del projecte.

No quedar adormits

Els responsables de la candidatura posaren molt èmfasi a aprofitar l'època daurada que viu l'esport de les Illes per no "quedar adormits amb els èxits esportius" assolits per esportistes com Rafel Nadal, Jorge Lorenzo, Melanie Costa, Maria Fuster i Margalida Crespí. Continuar donant suport a l'estructura esportiva illenca és un altre dels objectius que es persegueixen.

+ VIST