Segueix-nos F Y T R

Qui defensa els drets dels infants petits de Calvià?

|

Des de fa uns mesos, les Escoletes Municipals de Calvià estan vivint moments d'una gran desorientació i confusió; però, el que ens preocupa és el que hi ha darrere, és a dir, els infants, i aquests, que no entenen de canvis de color polític, es troben patint les directrius marcades per gestors que no respecten els criteris dels professionals. Ens demanam si la professionalitat i la gestió són processos irreconciliables. Una persona gestora té la funció de garantir les condicions d'organització i econòmiques més adients perquè els professionals puguin exercir la seva tasca en les condicions més favorables, dins un context determinat. Però, avui sembla que els gestors han oblidat la seva funció i ja no pensen en facilitar la bona professionalitat. Més bé el contrari, sembla que els professionals han de desenvolupar la seva tasca amb criteris externs, sovint contradictoris amb el que suposa treballar a partir dels seus coneixements i experiència. Han oblidat que l'objectiu final és oferir un servei de qualitat a la societat i, pel contrari, es deixen dur per altres objectius populistes, de curt termini, i molt deslligats de la pròpia funció de la tasca. Això genera en els professionals una gran angoixa per la incoherència entre les exigències de la gestió i el seu saber.

En educació en general, i en aquests moments a les escoletes municipals de Calvià, aquesta és la situació, malauradament cada cop més manifesta.

Com pot ser que, d'avui per demà, s'incrementin les ratios de nins a les aules? Evidentment, els infants, sense saber per què, estan pitjor atesos ja que les mestres no poden respondre a les necessitats individuals quan hi ha 20 nins de dos anys per una sola educadora.

Com pot ser que es canviïn els equips de mestres quan els infants necessiten per créixer l'estabilitat de persones i de criteris educatius? Els professionals de l'educació sabem el temps que es necessita per construir línies de treball i projectes educatius compartits i consensuats per tot l'equip. Els infants necessiten, pel seu benestar psíquic i emocional, un entorn propici per la convivència i la relació.

Com pot ser que, d'avui per demà, es canvien els coordinadors per uns altres sense que hi hagi motius pedagògics que ho justifiquin? Els coordinadors pedagògics mantenen la línia de treball dels centres i dels equips, són figures essencials per dinamitzar els centres i mantenir uns criteris cohesionats de treball, tampoc aquesta feina no es construeix d'un dia per l'altre.

Com pot ser que, d'avui per demà, els equips rebin presions, amenaces i acomiadaments d'educadores? Evidentment, tot això no permet realitzar el treball amb els infants amb tota la calma i clima de tranquil·litat necessaris i minva la motivació dels professionals envers el seu treball.

Què hi ha darrera tot això? Pels equips i mestres de les escoletes de Calvià sí que hi ha una cosa, els infants de 0-3 anys i les seves famílies. Nosaltres ho sabem perfectament.

Des de la Plataforma 0-6 demanam que els polítics i gestors respectin les decisions que prenen els professionals que treballen en els centres i que valorin la feina que s'ha estat realitzant durant aquests 25 anys. Esperam que es pugui mantenir la qualitat educativa dels seus centres i que aquesta es fonamenti en:

* La creació d'equips estables de professionals amb la titulació i formació necessàries (Diplomatura de Mestre) * Grups reduïts d'infants a cada aula (la Plataforma 0-6, seguint les directrius de la Unió Europea, proposa les següents ràtios: Grup de 0 a 12 mesos: 6 infants. Grup de 12 a 24 mesos: 10 infants. Grup de 24 a 36 mesos: 14 infants) * Horaris ajustats a les necessitats dels infants i no només de les famílies (la proposta de la Plataforma en relació amb això és: les Escoles Infantils haurian d'estar obertes des de les 7.30 h. fins a les 17 h com a màxim. Els infants menors de 2 anys no haurien d'estar més de 8'30 hores al centre.).

* Projectes educatius compartits i negociats dins els equips dels centres.

Esperam que l'Ajuntament de Calvià, en aquesta nova etapa, no defraudi, amb les seves accions i decisions, els seus ciutadans més petits ni les seves famílies. Preservar la infància és tenir un projecte ambiciós pels homes i dones que viuen a la nostra Comunitat. Així esperam que ho entenguin els polítics i gestors.

+ VIST