Carta a la màxima responsable dels Bombers de Mallorca
En un recent discurs, referint-se als qui opinen que el Consell de Mallorca hauria de desaparèixer, vostè manifestà el següent: "Atacar el Consell de Mallorca és atacar el poble de Mallorca". Nosaltres pensam que qui malbarata els recursos públics ataca els mallorquins; que les duplicitats a les administracions per competències mig transferides és una manca d'eficiència que ens sembla negligent. Li recordam que, mentre el seu Servei de Bombers, actualment, de les tres autoescales de què disposava únicament n'hi queda una en funcionament per fer front als incendis i salvaments, l'Ajuntament de Palma, entre autoescales i braços articulats, en disposa de vuit, quatre de les quals són noves a estrenar i estan aturades a un garatge des de fa més d'un any i mig. No té la Part Forana els mateixos drets que els habitants de Palma?
Com és possible, quan diuen que s'han d'aprofitar els recursos disponibles i evitar duplicitats, que a les emergències actuïn quatre organismes diferents?: Bombers de Mallorca, Bombers de Palma, Ibanat i Unitat operativa d'emergències. Com a resultat de tot això la coordinació empitjora, la gestió de l'emergència empitjora i els conflictes entre diferents organismes augmenten. És això ser més eficients?
Quan un sol partit polític governa a les tres principals administracions i els problemes es perpetuen, no hi ha excuses per donar la culpa a l'altra i donar-li permanentment a la crisi, que és un ens abstracte, fa semblar que es tracta d'una sortida oportunista.
No sabem què pensar, presidenta, no dubtam de la seva bona voluntat, però els professionals amb anys d'experiència recordam l'hotel Corona de Aragón, on perderen la vida vuitanta persones. Saragossa tenia un dels pitjors serveis de bombers de l'Estat i després del sinistre passà a tenir el servei amb més recursos de l'Estat. Haurem d'esperar això? Els polítics semblen recordar Santa Bàrbara quan trona.
Els sotasignants volem demanar disculpes avançades als habitants de la Part Forana i als turistes que ens visiten: amb el que tenim farem el que podrem i ens la jugarem si cal, però si algú (company, ciutadà o turista) mor per manca de recursos previsibles, aquesta carta, que pot parèixer-li dura, semblarà un poema d'amor.
David Rotger Sergent cap de zona de Bombers de Mallorca; LluÍs Matas Sergent cap de zona de Bombers de Mallorca; Gabriel Ferrer Delegat sindical de STEI-i de Bombers de Mallorca; Pere Rullan Delegat sindical d'UGT de Bombers de Mallorca; Bernat Franco Delegat sindical del CSI-F de Bombers de Mallorca
Al carrer Caracas
Aquesta carta va referida a la notícia reportatge d'un immoble del carrer Caracas, que és denominat "pis pastera", on es pot intuir que hi viuen aglapits i en situació infrahumana un nombre indeterminat d'immigrants.
A nosaltres, com a propietaris que som d'aquest inmoble, i als inquilins que hi viuen ens ha deixat bocabadats aquesta informació. Ens fa mal a l'ànima llegir en primera plana i interiors aquesta quantitat de disbarats, que si 10 metres quadrats d'habitatge, lloguers de 150 € a pagar si es dorm a un llit i 50 € si es dorm en terra, subcontratacions per hores... Tot això no té ni cap ni peus. Els llogaters i inquilins no ho permetrien de cap manera. Ells, una família ben integrada dins la nostra societat, són un home, la seva dona, el seu fill i el seu germà. En total, quatre persones. L'immoble fa 100 metres quadrats i té tres habitacions, bany, cuina, bugaderia, menjador i terrassa balcó. Tornant a l'article, surt en fotografies Ibrahim Diop, que es va deixar fotografiar dins d'una habitació de l'esmentat pis del carrer Caracas. S'hi pot llegir "... Diop a Son Gotleu". No és cert. A més, s'hi pot veure un moble calaixera, un radiador i unes cortines tapant el que segurament és un llit plegable. És clar que no es tracta d'un "pis pastera". Certament aquest al·lot, Ibrahim, no sabia molt bé de què anava el reportatge, li varen demanar i ell va contestar referint-se a la situació d'un altre barri diferent al del carrer de Caracas. Estam segurs que hi ha hagut una manipulació i no sabem per què exactament, si per desconeixement, o en definitiva, una informació errònia de la periodista i autora de l'article.
Aquest escrit no és per desmentir que existeixen els "pisos pasteres", potser sí que existeixen (malauradament). Allò que sí que és ben cert és que no es corresponen amb l'immoble que surt a l'article. Margalida i Francesca Bergas Bonnafous. Palma.
On va l'economia?
No m'agrada gens el rumb que pren l'economia mundial, que com és lògic ens afecta poderosament a nosaltres, els mallorquins. M'és igual si em diuen beneit, però per mi el gran culpable d'aquest desastre són els paradisos fiscals. Quan el cicle econòmic era alt, cresqueren les fortunes gràcies a l'especulació, les pilotades i que tothom s'embarcava per comprar totxos. Els doblers acabaven en poques mans. I on anaren: als paradisos fiscals amb total impuntiat. Què passa ara. Que els doblers obtinguts a Europa i amagats per devers les Caiman o Panamà tornen a aparèixer a la Xina, l'Índia o Rússia, on els guanys són ara molt més ràpids. Mentrestant, els països rics fins fa pocs anys queden descapitalitzats. Tot això és possible perquè es consenten els paradisos fiscals.Si s'eliminassin, no viuríem aquest desastre.
Marc rosselló. Palma