Segueix-nos F Y T R

El Grau que va fugir a Amèrica

En Maties Grau és un descendent de mallorquins amb residència a Nova Orleans, al golf de Mèxic. El seu avi, de nom també Maties, va haver de fugir cames ajudeu-me de l'Illa, perquè els seus pares havien determinat que ell era el germà triat per esdevenir monjo. En Maties Grau, com molta de gent del segle XIX, s'embarcà sense que ningú de la seva família no se n'assabentés vers un destí americà incert. L'home va fer mans i mànigues fins a aconseguir establir-se i aparellar-se a la Louisiana de l'època.

La tardor de 1993 vaig recórrer part dels Estats Units. Al llarg d'una setmana de voltar per Nova Orleans, m'oferiren, en qualitat d'ensenyant, la possibilitat de visitar el centre escolar dels jesuïtes de la ciutat. Fou allí on vaig conèixer el nét del mallorquí aventurer que no ha perdut el nom Maties del seu avi. Aquest Maties de tercera generació americana només parla anglès però de seguida va lligar caps en saber que jo era català. I em va atabalar fins a aconseguir que li fes alguna gestió per localitzar els seus avantpassats illencs. L'avi Maties mai més no es va voler relacionar amb uns pares que per pèls no el tanquen en un monestir.

Ofereixo molt poques dades i, des de llavors, ha plogut molt. Penso, però, que val la pena fer una crida a tothom que es digui Grau i que li pugui fer gràcia investigar les seves arrels en cas d'algun indici familiar lligat a en Maties Grau. L'adreça d'en Maties Grau és: 6418 Carlson Dr. New Orleans, LA 70122 (USA) i els telèfons: 504-4833866 i 504-4866631 amb els prefixos internacionals i americans per endavant. La meva adreça és Bústia postal 350 de Girona 17080.

Quim Gibert. Girona.

+ VIST