Segueix-nos F Y T R

El Congrés del PSM: Nacionalisme i transformació social

|

Definir-se com a nacionalista és, avui i a Mallorca, un exercici senzill. Exercir-ne i omplir la paraula de contingut ja no ho és tant.
Aquest cap de setmana, les dones i els homes del PSM celebrem el nostre Congrés. Ens volem asseure, debatre i reflexionar sobre el que feim dia a dia "exercir de nacionalistes" i dotar de contingut aquesta paraula, sovint mal utilitzada.

Des de fa gairebé 25 anys el PSM representa un projecte ambiciós: som una opció nacionalista, pogressista i ecologista. Cap de les nostres tres branques és prescindible. Aspiram a ésser un país normal, on els ciutadans "independentment d'on hagin nascut" puguin escollir democràticament com gestionar el seus recursos: en definitiva, governar el seu país sense ingerències d'altri. També aspiram a viure a un país on les desigualtats socials no siguin un fet corrent ni silenciades, i un país on l'activitat humana diària no impliqui la depredació sistemàtica del nostre entorn natural. En definitiva, el PSM és un partit de transformació, oposat a l'immobilisme. Som, per damunt de tot, un partit nacionalista i progressista amb una inequívoca voluntat de transformació social. Per què? Perquè al nostre voltant hi ha molts d'elements positius i els volem potenciar. Però també hi ha elements al nostre voltant que no ens agraden i els volem transformar: ni és normal no poder declarar en català als tribunals, ni que any rere any es continuï destruint el territori. Tampoc no ho és que hi hagi milers de famílies mallorquines que viuen al llindar de la pobresa. Centrant-nos en el Congrés que començam aquest dissabte, personalment vull destacar tres aspectes: Em primer lloc, aquest cap de setmana les dones i homes del PSM debatrem sobre la nostra principal força: la militància. Som ben conscients de quina és la nostra militància: és indiscutiblament l'element central del PSM, la clau de volta. I potser convé recordar-ho precisament ara que participam en el Govern de les Illes Balears: governar no és una finalitat, és un instrument. Però no és l'únic. I la tasca diària dels regidors, militants i simpatitzants del PSM és un altre instrument cabdal per canviar el model de societat.

En segon lloc, i potser és l'element més visible, feim un aposta decidida per les dones al cadavant del PSM. No ens agraden les quotes: les entenem com a transitòries, davant de l'anormalitat que és la desigualtat de gènere. Però la vàlua de les dones que s'incoporen al capdavant del PSM, estam segur que farà caure tòpics ja caducs sobre les dones.

Finalment, debatrem el nostre paper a Europa: un projecte en el qual hi creim si això vol dir una Europa de les persones i dels pobles i no una Europa reduïda als 15 caps d'Estat. Recentment, la Federació PSM-Entesa Nacionalista ha demanat l'entrada com a observadors al Partit Democràtic dels Pobles d'Europa-Aliança Lliure Europea, que és la Federació política que engloba els partits nacionalistes i ecologistes d'Europa. És una passa qualitativa, però que és un reflex fidel de la nostra voluntat de participar a construir una Europa que fins ara només ha estat un procés eminentment econòmic.

Som un partit de Govern, formam part del Govern de les Illes, del Govern de Mallorca, i govenam a una vintena de municipis. De la nostra acció de govern n'estam satisfets. La tasca feta a les institucions és un dels nostres principals capitals. Però lluny de caure en l'autocofoisme i la complanença som conscients que encara ens manca molta feina per arribar a les nostres fites. Aquest cap de setmana, les dones i els homes del PSM farem una nova passa.

+ VIST