Segueix-nos F Y T R

Janer i el premi Planeta

El «premio Planeta», que es va implantar a Barcelona amb el vist"i"plau d'en Franco, es caracteritza per practicar l'apartheid lingüístic contra el català. És a dir, que obliga a participar"hi en espanyol i, en conseqüència, prohibeix estrictament fer"ho en la llengua dels indígenes. Per això és una mala notícia que hagin donat el premi de consolació a Maria de la Pau Janer.

Escrivint en espanyol un llibre que rebrà una promoció intensiva, superior a la de qualsevol en català, la sra. Janer ha contribuït a la colonització de les nostres llibreries, ja prou envaïdes de volums en la llengua de la bandereta dels 300 metres quadrats. Dit d'una altra manera, ha col·laborat amb la lengua del imperio, amb què l'estat espanyol malda per esborrar la nostra des de fa tres"cents anys, i ha amollat el seu míssil particular contra la recuperació de la nostra llengua i la nostra cultura.

En moments com aquest, per tant, cal aplaudir més que mai les escriptores i escriptors catalans que no venen la pròpia identitat per un plat de llenties.

Josep Palou. Palma.

+ VIST