Segueix-nos F Y T R

Lluna plena en el port i no tinguis por a la mort

|

Avui, festa de Sant Sebastià, hauria de ser un dia de fred hivernenc si no fos que tenim les calmes, el segon període de les famoses calmes de gener. El patró de Palma és un sant fredorenc en el calendari. Recorda el refrany que Sant Sebastià, en el mes de gener, no es separa del braser. I potser temps enrere devia ser veritat. Les seves dites també fan referència al dia, que s'ha allargat una mica pel que fa a l'anterior desembre: pels Reis ho noten els bous; i per Sant Sebastià, tot el bestiar. Les situacions anticiclòniques obliguen la vegetació i algunes espècies animals a entrar en un profund somni. L'hivern encara no ha dit la darrera paraula. Aquests dies de temps anticiclònic i de seques tenen data de caducitat. Els temporals de pluja són necessaris i solen ser beneficiosos per als cereals i la vinya, sempre que no siguin massa abundants.

LLUNA PLENA, POC AIRE MENA. Demà es celebra santa Agnès, patrona dels jardiners i dimarts tendrem la lluna plena a les 2 hores i 35 minuts de l'horabaixa. Són famosos els relats, recollits en el cinema i en la literatura, on l'aparició de la lluna plena produeix tot un caramull d'estranys fenòmens. En la majoria dels casos tot depèn de la desbordant fantasia del seu creador. També és cert que, com tota llegenda, amaga una part d'autenticitat. La lluna plena, l'astre més resplendent del cel nocturn, fa notar el seu clar influx sobre la Terra. Diuen que durant el pleniluni els somnàmbuls es passegen dormits, les ferides sagnen amb més persistència, les plantes medicinals recollides durant aquest període tenen més eficàcia i els arbres podats en aquesta fase poden morir. A altres nivells, durant aquests dies els actes de violència i els accidents augmenten considerablement.

LLUNA PLENA, LA MAR REMENA. La lluna plena no implica mala mar, tot i que aquest refrany pot fer pensar tot el contrari. La dita fa esment a les marees que si en són una clara conseqüència. La lluna sempre és favorable, encara que si mirau molt la lluna, de cent coses no en fareu una. Per això ara, al jardí, és moment oportú per a la sembra i plantació de tulipes, lliris i narcisos. En els cellers es continua trasbalsant el vi. Una feina que s'ha de fer durant les calmes. Convendrà adobar l'hort, on podreu sembrar els primers planters de tomàtigues. També és bon moment per tallar fusta per edificar. Som en el temps de collir coliflors, taronges i mandarines.

SANT PAU ENNIGULAT, MAL ANY ASSEGURAT. Divendres, dia 25, serà Sant Pau, patró dels parenòstics. Un sant emblemàtic, juntament amb Sant Joan, per as pagesos. A Sant Pau el veneren els ramaders, curanderos i planteristes. Diuen que les persones i animals nascuts aquest dia tenen qualitats curatives. Les plantes sembrades per Sant Pau són medicinals i preventives. S'han de sembrar els alls paus que collits el dia de Sant Joan tindran propietats molts especials i curaran les picades d'insectes. Sembrarem també patates de varietat mitjana i farem planter de moniato, tomatiguera, pebrer i alberginiera. Durant tota la setmana se sembren figueres de branca.

+ VIST