Segueix-nos F Y T R

La nostra història grotesca

|

Vaig dir en una nota anterior en aquest mateix diari que no entenia la superioritat moral en què es mira l’actual situació dels EUA després de l’arribada del nou president. Les reaccions del nostre cos polític van ser tòpiques o molt mediocres, fins i tot una representant del PP balear es va permetre la següent afirmació: "Ara Obama haurà de demostrar què és un bon producte". ¿Està vostè, estimada senyora, en condicions d’exigir probitat o decència política a ningú? ¿Quin pedestal té sota els peus per a permetre’s aquestes paraules? Les seves ximpleries consolen perfectament amb la d’aquells que invoquen el Ku Klux Klan per a posar un exemple de la barbàrie americana.

Recordem unes dades: la quinzena esmena de la seva constitució, aprovada el 1870, dóna dret legal als negres a votar. L’any 1870! Certament fins ben entrat el segle XX no van gaudir de normalitat democràtica a alguns estats, però, posats a contrastar amb el nostre país, ¿no és una vergonya? Encara avui, a Espanya, les dones no poden ser cotitulars de les explotacions agràries familiars…

L’any 1870 (fem història comparada) a Espanya hi van posar un reietó italià que es deia Amadeu de Savoia, tot perquè la reina legítima s’havia fugat. Hi havia dret a vot, sí, però no universal, sinó tan sols masculí: tenien dret a la papereta només un 25 per cent de la població. Després va venir la Primera República (4 presidents en 11 mesos, vot masculí), la Restauració borbònica (sufragi censitari), la dictadura de Primo (no votava ningú), la Segona República (per primer cop sufragi universal! No va durar gaire), i en Franco, 40 anys de foscor d’una vulgaritat aclaparadora després d’una guerra de la qual, encara avui, n’estem obrint les fosses comunes! Sí: i ens permetem mirar amb suficiència i menyspreu els EUA!

Ara mateix estem regirant els ossos pelats dels nostres padrins ajusticiats, d’un i l’altre bàndol, mentre riem perquè els americans han fet president Obama! És tan vergonyós! Deia Pere Antoni Pons que aquí ens ha governat el Ku Klux Klan durant 40 anys, i jo posaré una altra dada per ajudar la seva tesi. La persecució, ja no parlaré dels catalanoparlants i de l’edició de llibres en aquesta llengua, cosa sobradament coneguda per tots, ni dels dissidents polítics…, sinó de l’ètnia gitana.

Gairebé un milió de gitanos segueixen vivint a Espanya, i molts de la seva ètnia van ser apallissats, torturats, detinguts, i fins i tot assassinats sense motiu durant el període franquista. Quan vegi que un gitano de parla catalana arribi a president del Govern espanyol sabré que per fi comencem a posar-nos a l’altura d’un país civilitzat. Mentrestant, pot sortir a rotlo Catalina Soler, portaveu del PP, i ens explicarà, ben segur que no pensant en Jaume Matas, què és un bon producte polític. Jo hi poso cadiretes.

+ VIST