Segueix-nos F Y T R

Transformem el monument

| Palma |

Gettysburg és el símbol d'una guerra civil ben resolta. El conflicte espanyol és un exemple internacional de com no hi ha manera intel·lectual de tancar ferides. El monument al Baleares evoca un fet de guerra, no és l'insult a la intel·ligència de l'obelisc als Jinetes de Alcalá, dedicat a repressors.

Una transformació del monument al Baleares, que probablement és un plagi -conscient o inconscient- del de Gettysburg, seria una gran passa envers la definitiva reconciliació. Basten vuit dígits: 1936-1939. Basta la bona voluntat expressada en el discurs de Manuel Azaña de juliol del 1938, en plena guerra: "Pau, estat, perdó".

Val la pena transformar el monument, tapar amb una làmina de marès les inscripcions i l'àguila franquista i deixar-lo llis, com el futur compartit. Quan l'exèrcit sudista i esclavista es va retre a Lincoln, aquest pronuncià una frase per a l'esdevenir: "Que deixin les seves armes, però que s'enduguin els cavalls, els necessitaran per llaurar les seves terres". I després ordenà tocar Dixie, l'himne de la Confederació. I digué: "És ben bonic, aquest himne; ara ja és nostre".

És ben hora que ens donem una oportunitat de reconciliació a tots, des de la fe en la democràcia, des del convenciment que els fets de ja fa més de set dècades no es tornaran a repetir de cap manera. I fa falta generositat, sobretot dels demòcrates. Perquè la democràcia és generositat o no és res.

+ VIST