Segueix-nos F Y T R

Ser i no ser al mateix temps

|

Comencem amb un exemple de no- nacionalisme i no-violència: En un espot protagonitzat pel seleccionador espanyol de futbol, apareix el senyor Vicente del Bosque amb camisa, corbata i armilla militar acompanyat d'un grup de joves militars espanyols mentre la seva veu explica que "llevo toda la vida entrenando a chavales como estos". Dirigint-se als militars els diu:
-"Estáis preparados para todo, ¿no?"
Una al·lota militar li contesta:
-"Me incorporé justo cuando se iban al Líbano, pero tengo ganas de ir.
-"Tienes ganas de ir, ¿ah, sí?"

Així li contesta un eloqüent i loquaç Del Bosque, que amb el seu to anodí habitual diu, ara com a veu en off: "Estos chicos ponen la misma ilusión y esfuerzo y su recompensa es estar al servicio de los demás". Sobreimpressionat a la pantalla, hi surt el següent missatge: "Conoce tus fuerzas armadas". L'anunci acaba amb un text que diu: "12 de octubre, día de la Fiesta Nacional". Si el seleccionador nacional del meu país fes apologia de la guerra d'aquesta manera, em sentiria trist, desolat i indignat. A veure què en diuen els qui critiquen Joan Laporta pel fet de "ficar-se en política".

Continuem amb un exemple d'allò, que ens prediquen a tort i a dret, que qualsevol idea que sigui defensada amb la violència queda deslegitimada: l'article 8 de la Constitució espanyola diu textualment: "Les Forces Armades, constituïdes per l'Exèrcit de Terra, l'Armada i l'Exèrcit de l'Aire tenen com a missió garantir la sobirania i independència d'Espanya, defensar la seva integritat territorial i l'ordenament constitucional". Ara veurem els resultats d'allò que el diputat del PSC va anomenar "la crosta nacionalista" de TV3 i Catalunya Ràdio. Un estudi del Grup Barnils demostra que els informatius de TVC dediquen menys del 2,5% del temps a informar sobre el País Valencià, menys del 2,2% de les Illes Balears, i del 0,2% de Catalunya Nord i del 0,7% d'Andorra. Encara més: tan sols el 17% de les notícies de cultura és de cultura en català.

A l'estudi del grup de periodistes també queda clar que els Telenotícies de TV3 prioritzen el marc de referència espanyol en les informacions de política. I d'un diputat socialista, a un altre que ens serveix per il·lustrar amb una sola frase l'essència mateixa de la Democràcia. En relació al referèndum celebrat a Arenys de Munt, l'il·lustre diputat va declarar públicament i solemne: "Deman als demòcrates que no vagin a votar". I perquè hi hagi una mica de tot, recuperem un punt àlgid de la coherència política i l'habilitat discursiva. 1 de març d'enguany, als platós d'IB3 televisió hi ha representants de les diferents opcions polítiques per analitzar els resultats a les eleccions basques i gallegues. Un dels convidats és l'ara president del PP balear, José Ramon Bauzá, que comença la seva anàlisi amb la següent valoració: els resultats de les eleccions gallegues demostren que la gent vol que governi el partit més votat.

A les anteriors eleccions això no va passar i ara l'electorat ha donat la majoria absoluta al PP, i això demostra que allà, com aquí, la gent vol que governi la llista més votada... És clar, després tocava parlar del País Basc, i de l'aleshores possible pacte entre PP i PSOE per fer fora del Govern el partit més votat. Ara una de coherència argumental. Hi ha qui ens vol fer creure que a la guàrdia civil hi ha personatges, com un sergent d'Inca, capaços d'encanonar, insultar i humiliar subordinats seus (que també van armats) i que és impossible que n'hi hagi qualcun que sigui capaç de pegar una galtada i tres cops de puny a un jove (desarmat) pel sol fet de parlar en català. Ja ho deixà dit Aristòtil: "No es pot ser i no ser alguna cosa al mateix temps i sota el mateix aspecte".

+ VIST