Segueix-nos F Y T R

Belenito Esteban

|

Segurament em fa enveja, la manera com aquesta dona engreixa el seu compte corrent. Ara bé, el que no estic tan segur és que jo fos capaç de fer el que fa per tal d'engreixar-lo. Però, si els déus no hi posen remei, i darrerament van molt perduts -potser assagen d'instal·lar-se al planeta extrasolar en què se suposa que hi ha vida-, haurem de conviure amb aquesta al·lota per temps immemorials. Encara que fer-ho sigui com tacar-nos la dignitat. Aquestes darrers dies -de pagès, s'entén- ha estat notícia, més enllà del seu redolet habitual, perquè si es presentàs a les eleccions resulta que seria la quarta força política de l'Estat, no la tercera com han dit, just per darrere de Convergència i Unió.

Tornant a na Belén voldria pensar que no és tan inculta com dóna a entendre i que si situa el Neolític a l'edat mitjana i just just se sap les taules de multiplicar i diu que no sé quina revolució, ara trob que no val la pena documentar-me per oferir-vos les fites clares, li importa un rave perquè ella no hi era, si fa aquesta apologia de la incultura no és per altra cosa que per guanyar-se audiència, per guanyar la pròpia, la que tendria si digués coses assenyades -o no en tendria gens?- i l'aliena per veure els disbarats que és capaç de dir.

I també m'agradaria creure que ella sap algunes coses més de les que dóna a entendre. Si no és així, no sé com no hi intervé qualsevol fiscalia per algun presumpte delicte que tendria a veure amb la corrupció de menors o altres lesions cerebrals. Com a mínim que la fessin actuar a l'hora de la pornografia, és a dir, a les tantes de la nit. Però es veu que la fiscalia té el sedàs prim per segons què i, en canvi, per altres coses el té ben gruixat.

Paral·lelament a tot aquest rebombori, ha sortit en José Ramón Bauzá i ha reiterat les seves tesis lingüístiques; en un fòrum propici, ha negat la unitat de l'idioma i, després, per matisar-ho n'ha dit una altra que també ha estat pixar fora de test. Ja la saben, no vol que a les Illes Balears es parli català estàndard. Anem a pams. No acab d'entendre, crec que ja ho he escrit altres vegades, que tot un apotecari, que se li suposa amb una mica de mentalitat científica i que deu tenir una certa fe amb la ciència i en el mètode científic, pugui negar obertament allò que la ciència proclama. És com si volgués fer-nos creure que una cosa és el paracetamol i una altra ben diferent és el gelocatil. Ara, passem al matís.

El primer que li demanaria és quin mal hi ha que es parli català estàndard? O dit d'una altra manera, quin castellà creu que parlam els illencs que hem après el castellà com a segona llengua? No parlam estàndard? Jo li diria que sí. La monja que m'enconà les primeres lletres bé que s'encarregà de dir-me com havia de posar la llengua per poder arribar a pronunciar canònicament la paraula zapato. I bé que eren ridiculitzats, per part dels mestre, els alumnes que feien el seseo quan recitaven la taula del cinc.

Quin anglès creu que s'aprèn a l'escola? Per tant, per definició, parlar estàndard no és tan perniciós. Per altra banda, si vol que no es perdin les nostres modalitats pròpies, jo tampoc no ho vull, l'única manera de fer-ho es prenent les mesures en sentit diametralment oposat a les que ell vol prendre, si arriba al Govern. És a dir, l'única manera de preservar-les és evitant la deserció lingüística dels autòctons. I per garantir això és més que convenient que els al·lòctons també parlin el català. Si la llengua instrumental és el castellà, les desercions lingüístiques dels autòctons aniran de cada vegada a més. Potser és això que realment vol.

Si na Belen Esteban, per guanyar audiència, fa apologia de la incultura, en José Ramón, que s'ha tirat a l'arena política, també en fa per guanyar miserablement vots, com si tot valgués, si més no en matèria lingüística. I com als toreros, que se'ls coneix amb un sobrenom, a ell, si fa aquests mèrits, li podrem dir en Belenito Esteban.

+ VIST