Segueix-nos F Y T R
3 remodelació del govern bauza

Bauzatol·là, ni un pas enrere

|

Tots els qui pensaven que era impossible radicalitzar el Govern Bauzá ja han començat a enyorar el gabinet vigent a l'entrada de la setmana passada. El govern més extremista que han patit les Balears en democràcia ha renovat la imatge. Ara noms, maneres i posats s'assemblen més al d'un grup de conjurats dels anys setanta contra l'esperit de la Transició -al qual avui s'aferra el Rei per mirar de salvar la Monarquia- que a aquell executiu que havia d'implantar les encara inexistents, i espera!, "autopistes de l'educació".

El titular de portada de l'edició d'ahir d'aquest diari és prou clar: "Els objectius estan marcats" d'antuvi. El president posa i treu peons per perpetrar les seves polítiques, i ha trobat en la qüestió lingüística l'aliat ideal per anar fent. D'entrada, l'argumentació del trilingüisme a les escoles -"qui no vol que els seus fills surtin de l'etapa de l'ensenyament obligatori dominant tres llengües", i bla, bla- que la guàrdia pretoriana de l'aiatol·là Bauzà s'encarrega d'etzibar a discreció, a manera de mantra histèric, queda desdita per l'atac al mallorquí, al menorquí, a l'eivissenc i al formenterer que s'ha orquestrat en l'administració pública, on no demanen cap certificat d'anglès, tampoc.

D'altra banda, tota aquesta polèmica serveix de nigul tòxic perquè els sapadors polítics vagin desmantellant la protecció del territori que a les Balears tenia consens polític des dels anys 80. Un assumpte sensible per a una majoria considerable de la població i avui invisible, Santa Crisi. Els resultats d'aquest retrocés sistemàtic els veurem, si es compleixen els "objectius marcats", la pròxima legislatura. I en nom de la crisi, també, es desmunten estructures administratives autonòmiques -i sense membre, ai las, no tindrem funció- i es dinamiten ponts de comunicació gratuïts amb l'àmbit cultural català (perdó), com l'eliminació dels doblatges no espanyols en la televisió autonòmica i la sortida per la porta petita de l'Institut Ramon Llull. Tot perquè a les Balears n'hi hagi a bastament amb un batle. I així ningú no podrà dir res si té farmàcia.

Periodista

+ VIST