Segueix-nos F Y T R

Orgull llonguet o Palma Springs?

|

Com volem generar l'activitat econòmica a Palma? I quina activitat econòmica volem generar per sortir de la crisi? Aquesta setmana hem vist algunes respostes a aquestes preguntes en els mitjans de comunicació.

Per una banda, l'altre dia, a la presentació del projecte Palma Springs, polítics del PP i grans empresaris, evidentment només homes, es fotografiaven davant la maqueta del projecte que ha suposat la destrucció de la darrera zona humida de Palma. Per a ells, la gran solució neoliberal a la crisi és canviar una zona singular d'una riquesa ambiental immensa per 70.000 m2 de ciment. Una altra gran superfície envaïda per grans marques internacionals amb productes fabricats, amb unes condicions laborals indignes, a països econòmicament pobres. A més, aquest gran projecte, avalat pels impulsors del model econòmic que ens ha duit cap a l'estafa de la crisi, és un atemptat contra la supervivència del petit comerç. El Partit Popular no només no ha defensat i promocionat el petit i mitjà comerç i la petita i mitjana empresa, sinó que ha donat barra lliure a les grans superfícies.

Per una altra banda, hem assistit al fenòmen Orgull Llonguet, una iniciativa ciutadana que ha connectat la cultura popular, el producte de la terra i l'economia local amb un disseny modern i una difusió viral. Els resultats, impressionants: coneixement i revalorització del producte de la terra, presència en els mitjans de comunicació, promoció i difusió econòmica dels forns i bars que ofereixen llonguets i combinació de la gastronomia local amb les festes i els personatges populars de Palma. I també, encara que pesi a la dreta, ens trobam davant un atractiu turístic potencial. Menjar un llonguet sempre ha estat un fet singular i un plaer.

Són clares les respostes a les preguntes de més amunt: cal que aquesta ciutat generi activitat econòmica des de la prosperitat compartida, la responsabilitat social i la innovació. Facilitem la vida a totes aquelles persones i empreses que aposten pel factor humà i per les noves indústries, com la cultura, antagòniques de l'economia de l'especulació del ciment i derivats. Cal protegir i promocionar el petit comerç, les empreses i les cooperatives que generen la seva activitat econòmica des de l'esforç, la innovació, la intel·ligència col·lectiva i des de la responsabilitat amb els seus treballadors, amb el seu entorn i amb el seu producte. Segurament, a curt termini, cal que l'economia de Palma senti Orgull Llonguet.

Antoni Noguera, regidor a Cort per Més per Palma.

+ VIST