Segueix-nos F Y T R

Cruïlles de la història

|

Podria estrenar-me com a col·laborador d'aquest mitjà amb un falsament modest “m'ha tocat escriure”, però trob improcedent iniciar la relació amb els lectors mentint-los. No m'ha tocat escriure al dBalears.cat, és un orgull llargament anhelat poder formar part de la insigne llista d'articulistes amb els que ha comptat aquesta capçalera. Ara me ve al cap l'irrepetible Nadal Batle, aquell lúcid bastidor de la UIB, un home compendi de la brillant i transgressora genialitat excèntrica que només pot créixer a Felanitx. Quan el Rector hi escrivia, el diari es deia Diari de Balears, una publicació que el Grup Serra va començar a imprimir en la única llengua pròpia de les Illes Balears transformant l'antic Baleares. Nascut l'any 1939 com el que ara diríem una joint venture entre en Joan Verga i Falange Española, el Baleares ha anat adaptant-se als nous temps com a paradigma del que hauria estat desitjable més àmpliament. Un diari franquista, finançat per Joan March, és ara la capçalera digital en català de referència pels defensors de la nostra identitat i és editat per una associació sense ànim de lucre, Ona Mediterrània.

Tal dia com avui de fa 78 anys, els feixistes afusellaven Emili Darder i Cànaves, el darrer batle republicà de Ciutat. D'entre els llegats que ens deixà Darder, voldria dur-ne dos a rotllo.  Per una banda, la ignomínia que suposa l'ocupació per part de l'exèrcit espanyol de la que casa del batle assassinat.  Per altra banda, un article publicat l'any 1917, “Amor a Mallorca”. Aquest text em fou recordat fa poc per explicar la força impulsora de l'acord entre el Grup Serra i Ona Mediterrània per tal d'assolir l'acord del que és fruit aquesta nova etapa de l'emblemàtica capçalera periodística.

Me recorr un calfred quan pens com un 24 de febrer, aniversari de l'assassinat del darrer batle republicà de Palma, puc iniciar la col·laboració al dBalears.cat, l'any del tri-centenari de l'abolició de les institucions democràtiques pròpies del Regne de Mallorca i que, curiosament, coincideix amb la celebració dels tres-cents anys de la Capitanía General de Baleares, comandament de l'exèrcit que encara avui ocupa la casa d'Emili Darder. Com canvien tant unes coses, mentre d'altres romanen encallades en el passat més ranci.

+ VIST