Segueix-nos F Y T R

Treball precari

De l’economia d’explotació a l’economia productiva, del treball precari al treball digne

|

Estam davant una situació d’emergència social. Vivim en un sistema econòmic que està arribant al col·lapse, on les grans fortunes són de cada vegada més grans i les classes populars pateixen unes condicions de vida més precàries i l’explotació econòmica, tant dins com fora del mercat laboral.

Les dades parlen per elles mateixes: precarietat i explotació, atur i pobresa; 50.000 persones que cerquen feina a Palma; el 86% dels contractes són temporals i de molt poca durada. El 50% dels joves estan a l’atur, expulsats del mercat laboral i alguns fins i tot de la nostra terra. I la meitat de la gent sense feina no té cap ingrés. Tot això gràcies a un model basat en l’especulació urbanística, en el turisme massificat i en la destrucció del patrimoni històric i natural.

És evident que calen polítiques econòmiques que defineixin democràticament quina economia volem. No ho podem deixar aquesta decisió en mans dels especuladors ni de les grans empreses. O feim nosaltres la política econòmica o ens la faran, i sospit que serà en contra de la gent i de la natura.

Cal canviar l'actual model econòmic i construir-ne un altre que generi benestar i felicitat per a totes i feina digna i respectuosa amb el medi. Cal impulsar la transició per passar d’aquest model capitalista, humanament injust i ambientalment depredador, cap a un model d’economia social, democràtica i ecològica.

I com podem iniciar aquest canvi de model? Des dels ajuntaments hi podem fer molt, n'hem de ser propulsors principalment en dues direccions.

En primer lloc, hem de plantar cara a l’economia especulativa: amb una fiscalitat progressiva i verda, pagarà més qui més contamini i més tengui, com les grans superfícies; implantarem una taxa de reinversió turística; limitarem el nombre d’allotjaments turístics al Centre; evitarem la concentració d’activitats econòmiques amb efectes negatius potencials, com ara els bars i terrasses;...

En segon lloc, cal fer un esforç per potenciar l’economia local: reforçar la feina de PalmaActiva en la inserció laboral i la formació professional; incrementar les ajudes i els plans formatius a la creació i consolidació d’empreses, especialment les cooperatives i les que tenguin una alta responsabilitat social i ambiental; donar incentius als sectors verds, com la rehabilitació d’habitatges i les energies renovables; promoure l’economia creativa, d’innovació i de cultura; fomentar el turisme cultural; introduir clàusules socials i ambientals a la contractació pública; promoure el consum responsable; i participar en projectes de banca ètica. 

En suma, cal engegar el canvi i la transformació que mereix i reclama la nostra societat. I l'Ajuntament de Palma, com a institució més propera als ciutadans, hi té molt a dir. Estam preparades per construir entre totes aquest canvi!

+ VIST