Segueix-nos F Y T R

Se'ns (ha) escapa('t) de les mans

|

Aquest octubre començam a veure i patir les conseqüències de la tan parlada, discutida, anhelada per alguns, temuda per altres – entre els quals, els col·lectius ecologistes – desestacionalització. En ple octubre, platges, carreteres, Ciutat i camins, continuen plens de turistes, en cotxes de lloguer, a peu o en bicicleta.

La saturació turística ha estat el tema de l'estiu. No només per les persones que vivim aquí i els mitjans locals que anaven documentant les diferents situacions que s'anaven donant arreu del territori illenc (carreteres col·lapsades, platges saturades, desembarcament massiu de creueristes, barris gentrificats, aeroport superant rècords, etc.). També mitjans internacionals s'han interessat per la situació excepcional i ja preocupant de saturació turística a Mallorca: mitjans alemanys, francesos, italians, espanyols... han volgut cobrir les notícies dels impactes d'aquesta realitat que ja ens ha superat.

Però la Presidenta del Govern diu, en el debat de política general, que alerta! No ens precipitem en prendre mesures per fer front a una situació puntual i excepcional que - contràriament i des de la preocupació més absoluta - nosaltres creim estructural i que correspon a un model econòmic que segueix obsessionat en el monocultiu turístic, en comptes d'aprofitar la situació per, ja que el turisme va tant bé i funciona tot solet, començar a fer polítiques de promoció d'altres sectors econòmics, més necessitats, més invisibles però alhora més necessaris i cabdals per un futur econòmic i social sòlid, equilibrat, just, redistribuït i que doni oportunitats de qualitat a més gent, més enllà del sector serveis i l'economia que ha terciaritzat tot el territori i tota la nostra realitat. És més, el Vicepresident del Govern i Conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, ha oblidat, en l'any i mig que duu de Govern, la diversificació econòmica per centrar-se en la diversificació de producte turístic: «Más madera!», això sí «SOSosteRRrible».

Davant la inacció (per falta de coratge) política per envestir la situació, la societat comença a reaccionar: sorgeix un manifest sota el lema #SenseLímitsNoHiHaFutur» s'organitzen unes primeres jornades per respondre a la turistització de Palma, sota el títol «Ciutat és de qui l'habita, no de qui la visita» o a Portocolom, organitzen una festa per celebrar el «final» de la temporada turística que anomenen «Festa de s'alè».

No ha faltat qui, davant la nostra alarma, la dels grups ecologistes i altres col·lectius que començam a aixecar la veu d'alerta, ens ha qualificat de «catastrofistes dantescos» Presidenta dixit. Idò per donar suport a les nostres tesis catastrofistes, la UIB treu un estudi, a petició de la pròpia DG d'Innovació del Govern Armengol, en relació al l'Índex de Pressió Humana, i diu que l'any 2030, si no feim res per evitar-ho, hi haurà encara un 27% més de gent a Mallorca, i que a les nostres platges s'hi encabiran 25 persones per metre quadrat de platja. I nosaltres ens posam les mans al cap! Per la dada i perquè davant això, la resposta política només sigui «no ens hem de precipitar» i celebrem l'Any Internacional del Turisme Sostenible. El que hem de fer és actuar ja per posar límits, perquè això se'ns escapa de les mans, si no és que ja se'ns n'ha escapat. Lloguers vacacionals il·legals, al·legals, legals i «interl·legals»[1] i «ciberlegals»[2], companyies de lloguer de cotxes de desembarquen 90.000 vehicles a les nostres carreteres, molts sense ni tributar aquí, 7 creuers simultàniament al Port de Palma a dia 12 d'octubre, magnats que ocupen amb els seus para-sols i hamaques de luxe el parc nacional Cabrera, fondejos irregulars que arrasen massivament les nostres praderies de posidònia, etc, etc, etc. I al nostre govern només es preocupa en llançar una campanya de «Benvingut Turisme sostenible» en plena temporada turística, celebrar una «Premis del Turisme sostenible» i preveure actes durant tot el 2017 per celebrar l'Any Internacional del Turisme Sostenible. L'any en que definitivament, si no hi posam remei, la situació a Mallorca se'ns haurà escapat tant de les mans, que ens serà impossible revertir aquesta tendència a ocupar massivament tots els racons de la nostra illa de turistes enganats per un territori que no sap cuidar de sí mateix.

[1]Llicència de la qui escriu

[2]Llicència de la qui escriu II

+ VIST