Segueix-nos F Y T R
L'apunt

Culminar la normalització del català

|

Aquest dijous a partir de les 19:00 a Can Alcover de Palma, hi ha un acte important organitzat pel Grup Blanquerna. L'acte és una invitació a pensar, a reflexionar i a respondre a l'interrogant que serveix de títol de l'esdeveniment: 'Què cal fer en normalització lingüística?'

Serà molt interessant escoltar les intervencions de la directora general de Política Lingüística del Govern i dels representants de les entitats que treballen per la plena recuperació del català a les Illes Balears.

Crec que és important remarcar que l'objectiu final de les polítiques lingüístiques és el d'assolir la plena normalitat de la llengua catalana. I crec que cal (re)començar per (re)definir què vol dir això a començaments del segle XXI a les Illes Balears.

També és imprescindible que les anàlisis i les propostes que es facin partesquin de dades reals, objectives i actuals, per això és necessari aplegar les dades sobre coneixement i ús de la llengua que ja existeixen i realitzar els estudis necessaris per disposar de les dades que ens falten.

D'altra banda, cal recordar que el 'procés de normalització lingüística' té un principi (1986, aprovació de la Llei de Normalització Lingüística) i ha de tenir un final. És necessari que les institucions de les Illes Balears i els principals agents socials consensuïn un full de ruta clar, pautat, que defineixi com i quan es culminarà aquest procés.

No seria bo que el procés de normalització del català a les Balears s'allargàs ad eternum.

Cal intensificar-lo i culminar-lo quan abans.

+ VIST