Segueix-nos F Y T R
L'apunt

Analfabetisme financer

|

Segons l'estudi Global Financial Literacy Survey (elaborat per Standard & Poor's, el Banc Mundial, la consultora Gallup i la George Washington University), un 51 % dels ciutadans de l'estat espanyol no té coneixements bàsics en finances ni sap distingir entre IPC i PIB, un 50,6 % no sap què és ni què significa cada concepte i un 55,2 % els confon. A més a més, un 35,6 % no sap explicar aspectes bàsics de la nòmina, com l'aportació a la Seguretat Social, IRPF, meritació, salari base o salari en espècie. Un 45 % assegura que necessita ajuda a l'hora de fer la declaració de renda.

Segons un altre estudi de la UOC realitzat entre estudiants i professors, el 56 % dels enquestats no sap la diferència entre una targeta de crèdit i una de dèbit, i un 64 % no sap que un interès del 5 % de pagament trimestral és diferent d'un de pagament anual.

No és estrany que després ens trobem amb drames com el de la compra de deute subordinat, d'hipoteques multidivisa o d'accions preferents que molta gent va fer pensant que eren productes sense risc.

Malgrat això, encara avui, els currículums escolars no inclouen formació bàsica en economia i finances.

Sembla que qualcú té molt d'interès en mantenir una majoria de la ciutadania en l'analfabetisme financer.

+ VIST