Segueix-nos F Y T R

31 de desembre la Diada de Mallorca

|

Divendres 23  el Consell aprovà la declaració del 31 de desembre com a Diada de Mallorca. Un fet històric que fa oficial allò que ja era normal per a molts mallorquins i mallorquines. L’Obra Cultural Balear des de fa anys la celebra amb els Premis 31 de desembre que s’entreguen en la Nit de la Cultura, enguany el proper dijous 29 a les 20,30 al Teatre Principal de Palma. Les delegacions territorials de l’Obra han programat, cada any, la commemoració de la Festa de l’Estendard recuperant la tradició amb la lectura del Manifest, prèvia a l’acte cultural en si mateix.

No vull reproduir els arguments a favor de la Declaració institucional que vàrem escoltar al Ple del Consell, els arguments del dictamen de la Comissió encarregada, ni les aportacions que feren les entitats culturals i cíviques en el mateix ple. Tampoc interessa rebatre els insòlits arguments de la Fundació Jaume III o dels representants de les dretes més conservadores Ciudadanos  i el Partit Popular. Insòlits, com a adjectiu suau ja que no cal rebutjar amb virulència allò que digueren, el doctor Miquel Deyà Bauzà ja ho ha fet en una entrevista publicada a Última Hora del dissabte 24.

Sí vull aprofitar per felicitar el company Lluís Apesteguia per la feinada que ha fet en nom del grup de Conselleres i Consellers de MÉS per Mallorca a la institució insular. Enhorabona de bon de veres!

També vull agrair la tasca constant de tanta gent que,  any rere any,  ha celebrat la diada pels carrers de Palma, com ho farem el proper divendres 30. Joves i no tan joves, persones compromeses amb la lluita per la sobirania plena de la nostra illa, persones lluitadores que han mostrat al carrer el sentiment de pertinença a un poble amb orgull i sense complexos.

Com va piular el professor Gabriel Bibiloni en un twit Ara cal trobar la manera de celebrar alhora i harmònicament la Festa de l’Estendard i la Diada de Mallorca. Requerirà més esforços per part dels representants a les institucions, s’aconseguirà n’estic ben segura. I també com va dir en Lluís Apesteguia: El canvi de data no basta. La festa ha de convertir-se  en una acció popular, col·lectiva i participada.

Una acció del poble mallorquí com a col·lectiu, participada amb la ciutadania , que puguem celebrar  la nostra història, la nostra memòria com a poble i a la vegada reivindicar que ho volem ésser, poble, amb totes les persones, dones i homes, que viuen i treballen aquí .

Dones i homes que volem poder decidir sobre la destinació dels impostos que pagam, que volem poder decidir sobre el nostre model econòmic, que volem decidir sobre la nostra manera de relacionar-nos amb el món, amb l’Estat espanyol, amb la comunitat cultural a la qual pertanyem perquè compartim llengua i cultura.

La diada ha de ser dia de festa, per tant d’alegria compartida. L’han de conèixer, respectar i sentir-la seva totes les persones que conviuen tant sigui a Son Gotleu, o Son Roca, com a Magalluf o  Son Servera, Can Picafort, Marratxí o Escorca.

Una diada inclusiva i reivindicativa, això és, que hi siguem totes les persones que volem que el nostre país sigui sobirà en les seves decisions, per construir conjuntament una societat lliure, justa, igualitària i solidària.

+ VIST