Segueix-nos F Y T R
L'apunt

La independència de Catalunya l'han de votar tots els espanyols?

|

Encara ahir mateix sentia bramar uns tertulians d'una televisió espanyola i repetir un dels arguments més absurds que s'esgrimeixen contra el referèndum d'autodeterminació català: «la independència de Catalunya l'han de votar tots els espanyols».

No tenc res contra que els espanyol votin sobre allò que vulguin. Però l'argument és ridícul, no té precedents i no se'l creuen ni els que el repeteixen com a lloros.

És ridícul perquè si es tracta de decidir sobre el futur d'un territori concret, qui ha de decidir són els habitants d'aquell territori, no altra gent. No té precedents perquè a tots els països on hi ha hagut referèndum d'autodeterminació, els darrers anys n'hi ha hagut a Estònia, Letònia, Lituània, Eslovàquia, Eslovènia, Croàcia, Macedònia, Bòsnia i Herzegovina, Montenegro, Geòrgia, Ucraïna, Bielorúsia, Sudan del Sud, Tímor de l'Est, Quebec i Escòcia, han votat els ciutadans d'aquests països, no els de la metròpoli.

I, a més a més, ni els que afirmen que «la independència de Catalunya l'han de votar tots els espanyols» s'ho creuen, perquè, de fet, ja hi ha hagut referèndums per a Catalunya per votar sobre el seu estatus futur. El darrer va ser el 18 de juny de 2006, per a decidir al voltant de l'entrada o no en vigor del nou Estatut d'Autonomia de Catalunya.

+ VIST