Segueix-nos F Y T R

I si fan complir la llei d'educació concertada

|

La concertació de l'educació és, una anomalia democràtica, un anacronisme i només cal comparar; a Europa més del 90% de l'alumnat està escolaritzat en centres públics, però a Espanya ronda el 70%.  Va ser la manca de centres docents públics, després de que la dictadura nacionalcatòlica arrasés el projecte educatiu de la República,  la que va fer concertar  unitats de centres privats on l'educació pública no arribés. Teòricament els governs democràtics hi haurien d'haver ampliat  la xarxa d'educació pública fins abastar la demanda d'escolarització i fer innecessaris els concert educatius, ja que només l'educació pública pot garantir una educació  igualitària, neutral i laica.  No només no passa això sinó que hi ha centres públics agonitzant per falta de alumnats mentre es concerten centres privats propers. Com en aquest moment és clar que no hi ha cap intenció de que l'educació pública sigui l'única finançada amb fons públics, al manco seria desitjable el compliment de la llei que impedeix als centres amb finançament públic cobrar per l'ensenyament obligatori

Aquests dies s'ha fet públic un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) que conclou que gairebé totes les escoles concertats cobren quotes per l'educació obligatòria tot i que la llei diu que la seva gratuïtat hauria d'estar garantida per a tots els alumnes.  Un col·legi concertat  té un cost anual, segons els càlculs de l'OCU, de 3.675 euros, un 69 per cent més que no pas el d'un col·legi públic, que puja a 2.179 euros. Sort que "la Sagrada Constitució" per altres temes,  consagra la gratuïtat de l'ensenyament obligatori.

En el 91% dels col·legis concertats visitats per l'OCU, s'informa de l'obligació de pagar algun tipus de quota (ja sigui en forma de donació o justificada per la prestació de serveis com assegurança escolar, gabinet psicopedagògic, atenció mèdica, augment de horari ...). No hi ha opció de renunciar a aquests serveis extra i el seu cost és de 501 euros anuals. Davant aquesta situació l'OCU exigeix total transparència en la informació dels preus en els col·legis concertats. L'obligació de comunicar a l'Administració les tarifes que apliquen és insuficient.

És clar que la situació denunciada per OCU és pública i coneguda però l'administració no fa pràcticament res pel compliment de la llei.  Ja seria hora que la Conselleria d'educació s'encarregui d'auditar tots els col·legis concertats, informar degudament a les famílies i obrir els corresponents expedients als col·legis que facin cobraments indeguts. No és tan complicat a Aragó ho han fet i un expedient ja s'ha resolt després del que el centre expedient hi hagi deixat de fet cobrament indeguts a les famílies. No cal oblidar que el cost extra  dels col·legis concertats sumat al caràcter confessional de la majoria d'aquests centres, es converteixen en un mur infranquejable per a les famílies més desfavorides.

+ VIST