Després que la barcelonina Manuela Cañadas, una de les impulsores del moviment antimallorquí 'Mos Movem', deixés l'organització a causa de les fortes discrepàncies amb Joan Pons, qui també dirigeix a la Fundació Jaume III, surten noves informacions sobre la desfeta de les organitzacions gonellistes.
Coneguts militants d'aquests moviments acusen Joan Pons de defensar la unitat del català, «en sintonia amb el nouvingut a les Balears Pericay, un filòleg català que presideix Ciudadanos a Balears».
També acusen Pons d'usar la seva posició dins la Fundació Jaume III per al seu propi benefici i fer, així, carrera política amb la formació Ciudadanos. Per a això, mentre era director de la Jaume III va crear Societat Civil Balear, germana de la ultraespanyolista Societat Civil Catalana. Aquests fets han dut a la dimissió del portaveu de la Fundació Jaume III, Joan Font Rosselló, i de 4 patrons més.
Sociedad Cívica Balear vs. Societat Civil Balear
La desfeta del gonellisme ha donat lloc a la creació de diferents grupuscles que es barallen, dia sí i dia també, públicament a través de les xarxes socials per veure qui és més espanyolista. Així, hem pogut veure al llarg de les darreres setmanes comentaris molt durs i que entren fins i tot en el terreny personal entre membres dels grupuscles de nova creació acusant-se de catalanistes.
Que sortís una notícia que explicava que la Fundació Jaume III 'de Menorca' (Joan Pons) entrega els 3.000 euros del premi Joan Benejam a una independentista no és cap casualitat sinó que es tracta d'un altre moviment de desprestigi d'uns gonelles a altres.