Segueix-nos F Y T R
L'apunt

Excusatio non petita, accusatio manifesta

|

La locució llatina que ve a dir 'explicació no demanada, acusació manifesta', m'ha vengut al cap en veure el curiós vídeo que acaba de fer públic el ministeri d’Afers Estrangers espanyol –per mitjà de l'entitat Espanya Global– titulat 'The real Spain' per explicar al Món que Espanya és una democràcia.

Al vídeo de ficció hi apareixen personatges que expliquen breus facècies com la que explica la presidenta del Banco Santander, Ana Patricia Botín-Sanz de Sautuola O'Shea: «el període més llarg de llibertats, desenvolupament social i prosperitat econòmica de la història».

Els que la patim, però, saben quina és 'The real Spain': Un règim que es regenera, però que manté en el poder les mateixes famílies des de fa segles. Uns 'cossos nacionals' (Justícia, policia, guardia civil, exèrcit...) al servei de l'oligarquia governant; l'Estat d'Europa amb un sistema de finançament més arbitrari, injust i desigual; el segon Estat d'Europa amb més pobresa infantil; un Estat on la policia segresta urnes i agredeix votants; Un Estat on hi ha presoners polítics; Un Estat on els banquers practiquen usura i, com el pare d'Ana Patrícia, roben impunement...

L'única aportació catalana al vídeo, la d'Isabel Coixet, té tota la raó: «No hi ha res com la veritat».

+ VIST