Segueix-nos F Y T R

Santa Maria del Camí: «D'un laberint se’n surt. D'una línia recta, no»

Reivindicant carrer per als vianants, fa ja més de 15 anys. Qui ens ha vist i qui ens veu. | J.R.R.

|

Vull aprofitar l'aforisme del poeta Miguel Angel Arcas per resumir el continuisme de retallar, copiar i enganxar, que ha impedit debatre polítiques progressistes en l'aprovació dels pressupostos municipals de Santa Maria del Camí per a l’any 2020; enguany hem empitjorat amb a l'acostament entre PP i MÉS, el que va evidenciar que no hi ha grans diferències polítiques entre aquests dos partits al nostre poble del Raiguer.

El dijous 9 de gener es varen aprovar els pressupostos amb el vot a favor de l'Equip de Govern format per MÉS i PSOE, l'abstenció del PP i el vot en contra de l'agrupació d'electors Alternativa per Santa Maria.

Com a regidor d'Alternativa, vaig votar en contra als pressupostos que en la seva elaboració i presentació varen tenir unes seqüències dignes de pel·lícula de ficció. En una primera reunió es varen facilitar, per part de MÉS, uns pressupostos en els quals es va ficar un augment per al batle d'un 24% i d'un 20% per a la resta de la corporació; cosa curiosa perquè aquesta proposta havia estat rebutjada en el Ple de juny del 2019.

Uns dies més tard a la Comissió Informativa Municipal, el PP i Alternativa anunciàrem que hi votaríem en contra. El mateix dia 9 de gener, data de celebració del Ple Extraordinari, el matí varem rebre per correu electrònic uns nous pressupostos en les quals es mantenia l'augment del Sr. Batle i 8 hores més tard en el mateix Ple es retirà.

El PP va decidir canviar la seva posició i, sobtadament, va optar per l'abstenció, afegint que li donava al batle un vot de confiança en la seva labor. En tot aquest ball de posicions em va venir al cap la frase de Julio Cortázar que deia: «En algun lloc ha d'haver-hi un abocador on estan amuntegades les explicacions».

Alternativa per Santa Maria va votar-hi en contra, no només perquè es constatava una vegada més la falta de transparència i vaivens, sinó perquè no s'havia facilitat una informació completa sobre la situació financera de l'Ajuntament.

Entenem que són uns pressupostos en els quals no es visualitza cap política social, ni suport als joves, ni d'integració social... Es pot afirmar que més del 70% són quantitats de «copiar i enganxar» d'exercicis anteriors; l'única cosa que varia són les partides de personal i les inversions que es realitzen, en la seva majoria amb subvencions del Govern Balear, Consell de Mallorca i d’altres entitats.

Per a Alternativa, són uns pressupostos en els quals no hi ha participació ciutadana; la partida de 100.000 € destinada l'any passat no es va executar per falta d'interès de l'Equip de Govern i per aquest any es torna a col·locar el mateix import. Són uns pressupostos en els quals no es dóna suport a l'associacionisme i que, per desídia de l'Equip de Govern, l'any anterior no es va poder adjudicar el pressupost assignat per no adaptar-se a la normativa de subvencions.

Deim NO a uns pressupostos en els quals no es recullen mesures de transformació mediambiental, ni control sobre l'ocupació de la via pública, ni millores del mercat dominical. Deim NO, a uns pressupostos en els quals existeixen moltes partides que es dediquen a l'execució de treballs realitzats per empreses privades sense cap detall o explicació.

En la defensa del seu vot, el regidor del PSOE, que sustenta la majoria de MÉS, una vegada més, no va dir ni una paraula, la qual cosa ja és normal al llarg d'aquests sis mesos de legislatura; no se l’ha sentit ni en els Plens i a les Comissions a les quals ha assistit; el que deixa patent que la delegació de govern municipal que se li va adjudicar i, per la qual rep una indemnització econòmica, permet tenir a l'equip de govern una majoria absoluta i així bloquejar qualsevol iniciativa de la resta de grups municipals. Tot molt legal, però els veïns de Santa Maria, sabem que l'ètica de la política que es reclama en altres àmbits regna aquí per la seva absència.

Com és d'esperar en aquests debats, per a algú com el Sr. Batle, que ja fa uns quants anys que està en política, va tirar de frase feta, amb aplaudiment dels seus, acusant Alternativa de «no fer propostes» (els sona?). Si, si, i va quedar tan tranquil. Ja havia oblidat que no ha contestat a les preguntes d'informació que li hem sol·licitat, ja fa més de mig any, ja havia oblidat les sol·licituds d'actuacions de conversió en zona de vianants, casa de jocs, compliment de les ordenances municipals....

L'Equip de Govern actua sense acceptar cap proposta; són 30 anys de govern i no estan acostumats a una oposició que sol·liciti informació i reivindiqui la participació ciutadana.

Una altra de les característiques de la manera de gestionar les relacions amb els regidors de l'oposició, és l'intent del Sr. Batle d'enfrontar al personal de l'ajuntament amb els grups de l'oposició per demanar informació, ja que segons ell, els representa major càrrega de treball; postura més antidemocràtica no es podria esperar.

Deixam per a un altre dia un article detallat i documentat sobre la resposta que va donar el Sr. Batle quan li varem dir, durant la conclusió del Ple, que la seva postura davant les crítiques és castigar, la qual cosa es reflecteix en les queixes per l'ús que es dóna als espais municipals. Cal acabar amb l'amiguisme i els copets a l'esquena en la gestió dels municipis; cal acabar amb la idea de governar per als meus.

M'acomiado demanant a aquells votants del PP que acusaven a Alternativa per Santa Maria que ens vendríem com anteriors grups de l’oposició, posin la seva memòria a funcionar després de la seva abstenció als pressupostos aprovats per a aquest any 2020.

Des d'Alternativa seguirem amb la idea de treballar perquè Santa Maria sigui un poble transparent, participatiu i amb polítiques progressistes pel que continuarem denunciant els vicis acumulats per tants d’anys de gestió municipal; creiem, com diu la cançó, que: «si podem somiar-ho, podem fer-ho...»

Joan Rodríguez Recio
Regidor a l’ajuntament de Santa Maria del Camí per Alternativa per Santa Maria.

+ VIST