L'entitat ecologista Greenpeace ha fet públic un informe demolidor on denuncia les males pràctiques d'Ecoembes. L'informe, titulat 'Ecoembes menteix: Desmuntant els enganys de la gestió de residus d’envasos domèstics' deixa ben clar que malgrat que l'entitat responsable dels contenidors grocs es presenta com una organització que cuida el medi ambient a través del reciclatge d'envasos, en realitat la seva pràctica és perjudicial per al medi ambient.
Ecoembes (eco-embalajes-Epaña) es defineix com una «organització sense ànim de lucre que cuida del medi ambient a través del reciclatge i l'ecodisseny dels envasos a Espanya» i afirmen que «feim possible que els envasos de plàstic, llaunes i briks (contenidor groc) i els envasos de cartó i paper (contenidor blau) puguin tenir una segona vida».
En realitat, Ecoembes és una organització que agrupa les principals marques contaminants de plàstic (Coca-Cola, Nestlé, P & G, Bimbo, Campofrío, Nestlé, Freixenet, Codorniú, Colgate, Mercadona, El Corte Inglés, PepsiCo, Pascual, Carrefour...) que, mentre explica que recicla el 75% dels envasos de plàstic, només en recicla el 25% i fa males pràctiques, com enterrar els envasos en abocadors, incinerar-los o enviar-los a països amb menys recursos.
Segons l'informe de Greenpeace, a Mallorca es fan totes aquestes males pràctiques.
L'any 2017, a la planta de selecció d’envasos del Parc de Tecnologies Ambientals de Mallorca, varen entrar 21.486,81 tones. D'aquestes, gairebé 8.000 tones varen anar a parar directament a la incineradora. Això suposa que pràcticament el 40% dels envasos que varen entrar a la planta de selecció varen acabar cremats.
A més, Greenpeace ha pogut documentar l’existència de grans quantitats de plàstics abocats al medi ambient, com per exemple a un abocador il·legal a Felanitx, amb «milers d’envasos sense rebre cap tractament per part de l’empresa 'recicladora'».
La denuncia de Greenpeace ens demostra que no ens podem relaxar en la defensa del medi ambient i que, a vegades, els enemics d'aquest, s'amaguen darrera l'etiqueta 'eco'.
L'informe també palesa, una vegada més, la bona feina que fa Greepeace.