Segueix-nos F Y T R
L'apunt

Prohibició de les armes nuclears

|

De totes les armes creades per l’ésser humà, les nuclears són les més destructives, inhumanes i indiscriminades. El grau de devastació que causen i els seus efectes radioactius (que són persistents, es propaguen i produeixen danys genètics gravíssims) no es poden comparar amb cap altra arma. Són una amenaça a la supervivència humana. Una sola bomba nuclear detonada sobre una gran ciutat podria matar milions de persones. L’ús d'unes quantes bombes nuclears mataria directament milions de persones, alteraria el clima global i causaria una fam generalitzada.

Les armes nuclears són les úniques armes de destrucció massiva que encara no estan prohibides per cap convenció internacional, tot i que són les de major capacitat destructiva.

Diverses organitzacions pacifistes de la societat civil, amb els suport de governs, organitzacions mèdiques i humanitàries, supervivents d’Hiroshima i Nagasaki i altres col·lectius, han treballat per aconseguir un tractat eficaç i definitiu que prohibeixi les armes nuclears.

El 7 de juliol del 2017, després d’anys de campanyes i negociacions, es va debatre i aprovar a les Nacions Unides el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN). A partir d'aquí, era necessari que un mínim de 50 Estats el signassin i el ratificassin, perquè pugui entrar en vigor i avançar cap a l’eliminació total d’aquest tipus d'armament.

El passat dissabte, 24 d’octubre de 2020, el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears de les Nacions Unides va aconseguit la ratificació dels 50 Estats necessaris perquè pugui entrar en vigor. Hondures, Jamaica i Nauru han estat els tres darrers a fer-ho. D’aquí a 90 dies, el 22 de gener, el Tractat entrarà en vigor consolidant la prohibició de les armes nuclears 75 anys després de que s’utilitzassin per primera vegada.

És una fita històrica. Una vegada el tractat entri en vigor, tots els Estats membres de l'ONU hauran d’implementar les obligacions positives que implica i seguir les seves prohibicions.

És important remarcar que els Estats membres de l'OTAN (entre els quals, el Regne d'Espanya) no han ratificat el tractat.

El 2017, a instàncies de FundiPau el Parlament de Catalunya i el Congrés dels diputats espanyol, varen aprovar proposicions no de llei on es demanava al govern de l’Estat que s'implicàs en el desarmament nuclear tot donant suport al naixement del Tractat.

Estaria molt bé que el Parlament de les Illes Balears també es pronunciàs a favor de la prohibició de les armes nuclears.

+ VIST