Segueix-nos F Y T R
L'apunt

República és memòria, democràcia, llibertat, justícia, fraternitat, progrés, igualtat, solidaritat, lluita, esperança i alegria

|

«Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana», amb aquestes paraules, un 14 d'abril de fa 90 anys, Francesc Macià proclamava la República des del balcó del palau de la Generalitat de la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Poc després, va ser Llorenç Bisbal qui, des del balcó de l'Ajuntament de Palma a la plaça de Cort, va proclamar l'adhesió de la ciutat a la República.

Posteriorment, a remolc d'aquelles proclamacions, se'n farien d'altres a altres ciutats de l'Estat espanyol, com a conseqüència de la victòria de les forces republicanes a les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931, en les ciutats més poblades de l'Estat

Noranta anys després, el millor que podem fer, per no fer-nos mala sang, és no entrar en comparacions de líders polítics, ni de compromís dels partits republicans, i centrar-nos en la reivindicació del republicanisme i dels seus valors.

República és memòria

Memòria històrica per recordar les persones assassinades pels feixistes pel sol fet de militar en els valors de la república.

República és democràcia

Reivindicam un sistema democràtic sense tuteles dels poders fàctics, en el qual tothom tengui garantides les llibertats fonamentals.

República és llibertat

Reivindicam la llibertat en totes les seves expressions, per a tothom. Reclamam, també, els drets i les llibertats col·lectives. El dret que tenen els pobles i nacions de poder decidir lliurement el seu futur.

República és justícia

Denunciam el sistema judicial espanyol, corromput per interessos polítics. Reclamam la llibertat de presos polítics i el lliure retorn de les persones exiliades.

República és fraternitat

Volem, proposam i lluitam per una entesa solidària entre tot els pobles i nacions del món. Aspiram a un concert de nacions lliures i fraternalment unides en la diversitat.

República és progrés

I en aquest concert de nacions lliures, volem que Mallorca i les Illes Balears hi tenguin un paper actiu. Tenim un projecte per fer de Mallorca i de les Balears el millor país del Món. El més feliç. I el volem pensar, construir i implementar amb la complicitat de totes les persones que, independentment del nostre lloc de naixement, som a Mallorca i som Mallorca.

República és igualtat

Volem i defensam una societat diversa i multicolor, on tothom, independentment del seu lloc d'origen, color de pell, gènere, opció sexual... gaudeixi de les mateixes oportunitats i ningú pugui ser discriminat.

República és solidaritat

Malauradament és necessari recordar que desenes de milers de persones han mort a les cunetes d'Europa. Des de l’any 2000, i per culpa de les polítiques europees de blindatge de les seves fronteres, més de 40.000 persones han perdut la vida intentant travessar la Mediterrània, que s’ha convertit en un immens cementeri.

República és lluita

Aquests darrers anys, la lluita per la República catalana, ens ha mostrat el coratge i la valentia d'un poble disposat a deixar-hi la pell en la lluita per la llibertat.

República és esperança

La república és la gran esperança per a una majoria de catalans i bascos i, també, per a molts altres súbdits del Regne d'Espanya.

La república és la possibilitat d'un futur més pròsper i lliure.

República és alegria

Les proclamacions de la República sempre van lligades a esclats d'alegria col·lectiva.

Conjurem-nos, idò, per construir la república i per recuperar els seus valors en el nostre dia a dia.

Construïm-la i posem en pràctica els valors republicans cada dia. Que el sentit democràtic, que la defensa i la pràctica de la llibertat, de la igualtat d’oportunitats i de la solidaritat amarin i guiïn la nostra actuació diària...

Visca la memòria, la democràcia, la llibertat, la justícia, el progrés, la igualtat, la solidaritat, la fraternitat, la lluita, l'esperança i l'alegria.

O sigui: VISCA LA REPÚBLICA!

+ VIST