Segueix-nos F Y T R
L'apunt

Per la normalització del català: oferta activa

|

Aquest dimarts un ciutadà mallorquí ha denunciat que ha estat malmenat i insultat per una treballadora pública, de l'àmbit de la Sanitat, pel sol fet d'haver-se-li dirigit en la llengua pròpia de Mallorca, la llengua catalana.

Es tracta de l'enèsim cas de discriminació per raó d'opció lingüística. Ja hem perdut el compte de tots els casos que s'han fet públics... i no són tots els ocorreguts, ni molt manco. Hi ha molta gent que no vol o considera que no pot denunciar discriminacions similars o, fins i tot, més greus encara.

Estic convençut que aconseguirem acabar amb aquesta discriminació que patim els que optam per usar la llengua catalana. Com qualsevol altra lluita, no serà, no és, senzilla. Si persistim en la denuncia, acabarem guanyant aquesta batalla.

Però no només cal continuar denunciant incansablement les agressions i discriminacions que patim. També és necessari generar propostes per assolir la plena normalitat de la llengua pròpia de Mallorca.

Fa pocs dies el sociolingüista eivissenc, Isidor Marí, ens explicava models d'èxit que han funcionat en altres parts del món i ens parlava del concepte d''oferta activa'.

Es tracta d'un model que caldria que implementassin totes les institucions de les Illes Balears. Cal, no només garantir que no es discrimina ningú per parlar la llengua d'aquí, sinó que també és necessari que s'ofereixi, de manera activa, la possibilitat d'usar-la sempre, en qualsevol lloc i en qualsevol circumstància.

Queda molt de camí per fer.

+ VIST