Segueix-nos F Y T R
L'apunt

El mirall d'Òmnium

|

Aquest diumenge s'ha fet a Barcelona l'acte d'inici de la celebració dels 60 anys de l'entitat cultural de referència a Catalunya, Òmnium Cultural, que va ser fundat l'11 de juliol de 1961 pels empresaris Lluís Carulla i Canals, Joan Baptista Cendrós i Carbonell, Fèlix Millet i Maristany, Joan Vallvé i Creus i Pau Riera i Sala.

Durant aquests seixanta anys, Òmnium ha passat per tota casta de vicissituds, dos exemples: va ser il·legalitzada per les autoritats franquistes i el seu actual president ha estat tancat a la presó per motius estrictament polítics duran gairebé quatre anys.

Òmnium va ser essencial en la recuperació cultural dels seixanta, en la recuperació de la Generalitat i l'autogovern i en la posada en marxa del procés de normalització lingüística dels vuitanta. Va aixoplugar la campanya 'Freedom for Catalonia' a principis dels noranta i ha estat un dels motors importants de mobilització popular durant la dècada dels 2010.

Els darrers anys, Òmnium ha experimentat un creixement espectacular i ha passat de tenir 40.000 socis a sumar-ne 185.000, la qual cosa el converteix en l'entitat civil més potent de tot el continent europeu.

L'acte d'aniversari ha servit per posar en valor la tasca de tantíssima gent que han sumat el seu talent i els seus esforços en la tasca col·lectiva de fer créixer i fer avançar l'entitat, com per exemple, els presidents (i la presidenta Muriel Casals) i els equips directius... I per celebrar que Jordi Cuixart, l'actual president, ha estat excarcerat. I, també, per reconèixer l'excel·lent tasca que ha fer Marcel Mauri, com a vicepresident i portaveu de l'entitat durant aquests anys tan difícils.

Òmnium, forma part de la Federació Llull, juntament amb Acció Cultural del País Valencià i l'Obra Cultural Balear, i lògicament, en moltes etapes històriques ha estat mirall i inspiració per a les seves entitats agermanades. Com també ho ha estat l'OCB en els seus moments més àlgids.

Hi ha qui predica que els mallorquins i els illencs no ens hem d'emmirallar en Catalunya... En el cas de l'OCB, això és materialment impossible, Francesc de Borja Moll, impulsor de la fundació de l'OCB, explica a les seves memòries que es va emmirallar en una entitat que s'acabava de crear a Catalunya per animar a crear l'OCB.

El mirall era Òminium. Per molts anys!

+ VIST