Segueix-nos F Y T R

Massa tard

|

Res d’allò que facem pot revertir el canvi climàtic. Ara ja és massa tard i a allò més optimista que podem aspirar és a estabilitzar les temperatures i limitar-ne l’impacte. Des de finals del segle XIX fins ara les emissions de gasos d’efecte hivernacle han produït un increment de la temperatura d’1,1ºC i si no s’actua ja no es podrà evitar un nou increment d’1,5 o fins i tot de 2ºC.

Algunes de les dades que més m’han impactat de l’informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic de Nacions Unides són:

  • El canvi climàtic ja afecta de múltiples maneres a totes les regions de la terra
  • Alguns canvis que s’estan donant són allargament de les estacions càlides, increments d’ones de calor, més intensitat en les precipitacions i inundacions, sequeres més intenses, pujada del nivell de la mar i més erosió de la costa i afectació als ecosistemes marins per mor d’un escalfament i acidificació dels oceans.
  • Els canvis que observen no tenen precedents en cents de mils d’anys
  • La pujada del nivell de la mar que ja s’està produint no es podrà revertir fins d’aquí diversos segles o mil·lenis
  • Actuar vol dir “reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle de forma immediata, ràpida i a gran escala”.

El model econòmic de les Balears s’haurà d’adaptar, per una banda, a la necessitat de reducció de les emissions de CO2 però, per l’altra, també a aquestes noves condicions climàtiques. Això implica un canvi radical de l’activitat turística, però també de la mobilitat, la producció alimentària i el paisatge, el consumisme, la gestió dels residus, la manera de construir i la gestió de l’aigua.

+ VIST