Segueix-nos F Y T R
L'apunt

L'autonomia que els cal als corsos

|

«À Yvan Colonna partutu oramai à l'eternu,

À tè la Corsica Regina, À tè l'abbracciu di issa terra!»

El 6 de febrer de 1998, a la ciutat corsa d'Ajaccio va ser executat el prefecte Claude Erignac.

Anys després es responsabilitzaria de la mort del prefecte un escamot de militants nacionalistes corsos i Yvan Colonna, professor d'educació física i pastor de cabres, va ser considerat culpable i empresonat.

El 2 de març de 2022, Colonna va ser ferit greument per un altre pres, en el que es considera una venjança de l'Estat francès. Denou dies després, Colonna moria.

L'atac i l'assassinat d'Yvan Colonna ha despertat una revolta als carrers de les principals ciutats corses que ha fet ressorgir el sentiment de greuge, d'indignació i cansament cap als ocupants francesos.

Davant l'onada d'indignació i mobilitzacions populars a Còrsega, els responsables de l’Estat francès ofereixen una «autonomia» per a l'illa. Una autonomia entesa com un intent de neutralitzar les ànsies d'independència de la nació corsa.

Cada nació oprimida té les seves pròpies característiques i ha de fer el seu propi camí, però els nostres veïns corsos ja saben què pot significar una autonomia. Tenen el mirall del País Basc, Catalunya o les Illes Balears.

I nosaltres tenim el mirall que ens interpel·la en veure que Estats tan centralistes com el francès o el marroquí ofereixin 'autonomia' a Còrsega o al Sàhara.

+ VIST