Segueix-nos F Y T R

L’enquesta de l’IBES

|

El passat diumenge, dia 20 de març, el diari Ultima Hora, va publicar una enquesta elaborada per l'Institut Balear d'Estudis Socials (IBES) on es recollia l'actual tendència amb relació a intenció de vot. A grans trets, els partits que conformen el Govern, perdien la majoria absoluta mentre que el PP i Vox guanyaven suports. C's, malgrat baixar una mica, resistia tot esquivant la seva tendència estatal a la desaparició. El PI, perdia un escó, però resultava decisiu per a decantar la balança en un sentit o un altre.

Sabem que les enquestes són només una fotografia del moment. En un context a més, de gran volatilitat a l'hora de decidir si es votarà i a qui. Les tendències, però, ara per ara, semblen clares. PP i Vox van a l'alça, especialment l'extrema dreta que passaria de 3 a 7 diputats mentre que el PSIB-PSOE, potser per la dinàmica estatal, no aconsegueix mantenir-se o millorar resultat, malgrat presidir el Govern i que Armengol marqui sovint perfil propi dins el PSOE.

I clar, si finalment el PI té la clau, haurà d'aclarir prèviament, si entraria a un Govern on hi hagi Vox, o exigiria cordó sanitari a canvi dels seus vots. El centre nacionalista, després d'haver sobreviscut a un fort terratrèmol intern, provocat per qüestions que no interessen ni s'entenen entre la ciutadania, tindrà feina d'aquí al maig de l'any que ve; escollir candidat, explicar el seu projecte a la societat i presentar-se com una opció de país útil, renovada i amb vocació de consolidar-se i créixer a totes les illes.

Sobreviure a la forta crisi interna, pot haver estat el primer obstacle superat amb èxit. Ara els mancarà continuar recuperant vots, Ciutat; l'eterna assignatura pendent d'aquest espai polític i consolidar un lloc diferenciat entre aquelles opcions amb qui més haurà de competir electoralment el maig de l'any que ve. Un any i escaig, és molt de temps en política. Els caldrà però, aprofitar-lo bé.

+ VIST