Segueix-nos F Y T R

Les pressions condicionen el disseny del parc natural del Llevant

Els col·lectius fins ara contraris reben consignes clares per continuar la «guerra»

| Palma |

La declaració d'un parc natural a la comarca de Llevant ha començat a fer les passes definitives, si prescindim de les campanyes contràries iniciades fa un any, amb intenses pressions sobre el que ha de ser el seu àmbit i la seva ordenació. Destacats membres del col·lectiu antiparc reconeixen en privat que estan rebent fortes pressions per continuar la guerra contra aquesta figura de protecció en el Llevant. Com es recordarà, aquesta guerra tingué el seu punt àlgid l'any passat en la tractorada davant el Consolat de la Mar i en l'assalt a l'Ajuntament de Son Servera.

D'altra banda, el president del Govern de les Illes Balears i la consellera de Medi Ambient, Margalida Rosselló, es reuniren ahir al matí en el mateix Consolat de la Mar amb els batles de la comarca per tractar l'avanç del Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) del parc natural. A la sortida de la reunió, el batle de Son Servera, Eduard Servera (PSIB), manifestà que «el president Antich ha reconegut que el nostre municipi ha quedat fora del parc, llevat de la zona de Son Jordi, per les pressions rebudes».

En aquesta mateixa línia, el GOB ha denunciat que unes 6.500 hectàrees de la comarca de Llevant protegides per la Llei d'Espais Naturals (LEN) han quedat fora de la delimitació del PORN. El grup ecologista en demana la seva incorporació i atribueix aquesta exclusió inicial també a les pressions. L'oposició a l'àmbit d'influència del PORN té els seus fonaments en els col·lectius antiparc, composts principalment per propietaris de petites finques agrícoles que no volen estar subjectes a les limitacions d'aquesta figura de protecció, malgrat el compromís de mesures compensatòries, subvencions i ajudes. Eduard Servera expressà ahir la seva disconformitat amb els termes actuals del PORN, que limita l'àmbit del parc a Son Servera a una petita part del municipi.

El batle anuncià una revisió a fons del PORN, negociada amb tots els grups polítics municipals, per tal de presentar al Govern propostes d'una major afectació del parc a Son Servera i un contacte permanent amb l'Executiu per aquesta qüestió. En aquest sentit, Servera justificà la seva petició «en què els batles del Pacte de Progrés apostam per la protecció i costes turístiques com la serverina han de tenir un entorn natural preservat. A més, les zones turístiques són deficitàries i no podem renunciar als doblers de l'ecotaxa i de les ajudes europees per quedar fora del parc natural».

«Una mica de respecte»

L'agrupació local d'Unió Mallorquina (UM) a Sant Llorenç ha sol·licitat al GOB que respecti les decisions democràtiques que pren l'Ajuntament llorencí, en referència a les declaracions que els ecologistes han fet després que el municipi hagi quedat exclòs del parc natural. Jaume Domenge, president d'UM a Sant Llorenç, afirma que «la decisió de demanar l'exclusió del terme de dins el parc és una qüestió aprovada per unanimitat a la Sala».

+ VIST