Segueix-nos F Y T R

Iturgaiz acusa d'insensible el PSIB, que no votà contra el pla Ibarretxe

El diputat del PP acudí a una ponència d'Huguet sobre la Constitució

| Palma |


La negativa del PSIB a votar una moció del PP contra el pla Ibarretxe «per qüestió de formes» no ha passat desapercebuda al País Basc i ahir l'aprofità el dirigent del PP d'Euskadi i diputat autonòmic, Carlos Iturgaiz.

Després de criticar l'expulsió del portaveu del PSE Rodolfo Ares, ahir per part del president del Parlament basc Juan Antonio Atutxa, Iturgaiz envià un missatge al PSIB: «No s'entenen les conductes del PSOE, sobretot a les Balears. Tenint en compte com estan patint avui -ahir per al lector- els socialistes bascs i com han patit, no és lògic, no és coherent veure el PSOE de les Balears no votar a favor de rebutjar el pla Ibarretxe. Els socialistes de les Balears s'han de témer de l'aplicació del pla Ibarretxe a càrrec d'Atutxa i d'altres dirigents nacionalistes que ens fan miques als socialistes i als populars. Crec que a l'hora de prendre decisions com aquesta, errònies, ho han de tenir present».

A més, demanà la dimissió d'Atutxa perquè «es mou per venjança» i «no es troba en condicions psicològiques». El número dos del PP basc formulà aquestes crítiques després d'entrevistar-se amb el president del Govern, Jaume Matas, i abans de presentar una conferència del seu «amic» Joan Huguet, portaveu del grup parlamentari del PP, sobre Constitució i Estatut.

En la introducció, Iturgaiz recordà unes declaracions de Xabier Arzalluz, president del PNB, en les quals assegurava que els espanyols viurien en un Euskadi independent com «alemanys a Mallorca». «Nosaltres no volem ser com alemanys a Mallorca, ni com jueus a l'Alemanya nazi, perquè molts vivim com a jueus a l'Alemanya nazi», assegurà Iturgaiz. Huguet, per la seva banda, va deixar les portes obertes a una reforma de la Constitució i de l'Estatut, però considerà que «ara no és el moment d'obrir el meló». Així, considerà que en període electoral no s'hauria de debatre el tema. En tot cas, es mostrà a favor d'un «pacte d'Estat» per reformar «si és necessari» certs aspectes secundaris dels textos després dels comicis.

+ VIST