Segueix-nos F Y T R

El metro de Palma fins a la UIB començarà a funcionar el dia 25

Aquest servei cobrirà el trajecte, que ja està acabat, en només tretze minuts

Mabel Cabrer explicà ahir els detalls de la posada en marxa del metro. | JAUME MOREY

| Palma |

La primera línia de metro de Palma, que connectarà la plaça d'Espanya amb el polígon de Son Castelló, Son Sardina i la Universitat de les Illes Balears (UIB), es posarà en funcionament el proper dia 25 de abril. El seu servei serà gratuït fins al mes de setembre i encara no s'ha decidit quin serà el preu del bitllet aleshores, que es fixarà en relació a les actuals tarifes del tren. La consellera d'Obres Públiques, Transports i Habitatge del Govern, Mabel Cabrer, anuncià ahir aquesta posada en marxa i explicà que totes les obres a la nova línia i les seves nou estacions, en un recorregut de 8'3 quilòmetres, ja estan acabades. El projecte ha tingut un cost total de 132'5 milions d'euros i s'ha executat en un termini molt curt de temps: menys de dos anys.

A partir d'avui mateix, i abans d'obrir el nou transport metropolità al públic, la línia funcionarà en període de proves durant quinze dies, fins a dia 25 i sense passatgers, amb l'objectiu de finalitzar totes les proves de seguretat i enllestir els darrers detalls. Durant aquests dies de proves, les estacions romandran obertes de les 9 a les 20 hores perquè els usuaris del metro puguin conèixer les noves instal·lacions. Cabrer oferí ahir noves dades sobre aquest transport, que començarà a funcionar amb freqüències cada 13 minuts, de manera que hi haurà 152 trens diaris (76 de l'Estació Intermodal a la UIB i 76 més en sentit invers). Quant als horaris, el primer metro sortirà a les 6.15 hores des de la plaça d'Espanya i a les 6.35 des de la UIB. Els darrers trens sortiran d'aquestes estacions a les 22.30 i les 22.50 hores respectivament.

Els trens de la línia metropolitana circularan a una velocitat aproximada de 90 quilòmetres per hora. Així s'ha calculat que el temps del recorregut complet de les nou estacions del trajecte (Estació Intermodal, Jacint Verdaguer, Son Costa/Son Fortesa, Son Fuster Vell, Son Castelló, Gran Via Asima, Camí dels Reis, Son Sardina i la UIB) serà de 13 minuts. El viatge amb la durada més llarga serà el que enllaçarà en superfície les estacions de Son Sardina i la Universitat, en aproximadament tres minuts. La consellera d'Obres Públiques, Transports i Habitatge explicà que segons les previsions del seu departament la nova línia metropolitana tindrà prop de 3 milions de passatgers cada l'any. Mabel Cabrer considerà que «la millor campanya» que es pot fer per fomentar l'ús del metro és oferir-ne el servei gratuït fins al setembre, en considerar que hi haurà molta gent que decidirà conèixer el nou transport per la novetat que suposa a Mallorca. La consellera també destacà que segons les enquestes realitzades entre els estudiants de la UIB, gairebé la meitat d'ells tenen pensat utilitzar el metro.

+ VIST