Segueix-nos F Y T R
PP i llengua

Crítiques a la batlessa de Vila per 'castellanitzar' les Festes de la Terra

Marí féu el seu parlament íntegrament en espanyol. | Amanda Aguado.

| Eivissa |

Aquests són dies de festa grossa a Eivissa. La seva capital acull engalanada multitut d'actes en honor als seus patrons, Santa Maria de les Neus i Sant Ciriac.

La diversió és qui mana ara i aquesta corre arreu de l'Illa. Però tot i les Festes de la Terra 2013, convé no perdre de vista i posar cada un al seu lloc els elements que conformen la identitat i la cultura eivissenques, en un moment en què la societat pitiüsa viu amb intensitat i reivindica la seva condició i els seus fets diferencials.

Potser un d'aquests trets que més la caracteritzen és la constatació realitzada per nombrosos estudis i treballs, provinents alhora de sectors diversos, que emmarquen Eivissa com el territori més castellanitzat de tot l'Arxipèlag, fins i tot per damunt de Palma. 

En aquest context doncs, no ens hauria de sorprendre ni disgustar que la batlessa de Vila, Pilar Marí Torres, poques setmanes després d'accedir al càrrec, realitzés el parlament que serví com a pregó de les festes de forma íntegra en espanyol.

Tanmateix, el cert és que sí ha cogut i disgustat a alguns segments de la societat pitiüsa aquest arraconament de la llengua pròpia, que d'altres no dubten a titllar d'anihilament sistemàtic per motius polítics. No oblidem que Marí, eivissenca, pertany a unes sigles polítiques molt ben delimitades, les del Partit Popular.

La formació, recordem, responsable entre d'altres del bilingüisme oficial a topònims illencs, com el cas de 'Maó-Mahón', o del desballestament de la llei de normalització lingüística que ha vigit a Balears durant més de trenta anys.

A continuació us traslladam el missatge d'inici de les celebracions, que en la versió escrita del programa es pot consultar en el català d'Eivissa, però que en l'acte solemne i oficial d'inauguració de les festes només es pogué sentir en castellà de la boca de la primer edil.

'Futur i història'
«Eivissa és una i moltes alhora. Cada mes d'agost, tots els que estimam aquesta terra tenim l'oportunitat de retrobar-nos amb aquesta Vila que evoca els nostres més tendres records, l'Eivissa de la tradició i els costums. Les Festes de la Terra reviuen una part de nosaltres mateixos que se sent unida a aquesta terra i que vol celebrar aquest sentiment.

Aquestes festes són de tots: dels eivissencs que vàreu arribar de nens, dels que vàreu néixer aquí, dels que us vàreu  enamorar dels seus carrers i la seva gent essent adults i dels 'vilers' de cor. També vull donar la benvinguda des d'aquí a tots els nostres visitants, als quals sempre hem sabut acollir amb afecte, i demanar-los que comparteixin aquests dies festius amb nosaltres.

Travessam temps difícils, però sé que amb tot el nostre esforç i el vostre suport podrem assolir els objectius que ens proposam: el de tenir la ciutat que ens mereixem, una ciutat que mira al futur però sense renunciar a les seves arrels i al seu passat. Per això, em permetreu que aquest any us convidi a dedicar amb especial afecte aquestes festes als nostres nens i a la gent gran, perquè ells representen el futur que anhelam i la història que respectam.

Us desitj a tots, veïns i visitants, unes bones Festes de la Terra 2013.

Molts anys i bons!

Pilar Marí Torres,
Alcaldessa d'Eivissa».

+ VIST